Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă 4.4503 de lei/euro. Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat un curs 3.3204 de lei/dolar. Cotaţiile monedei naţionale au oscilat în jurul nivelului de 4,45 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4503 lei/euro, aproape de nivelul de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,45 lei/euro, în scădere cu 0,37 bani faţă de ziua precedentă. În raport cu francul elveţian, rata…
Citește mai multEtichetă: bnr
Euro şi dolarul cresc la cursul BNR
Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4278 lei/euro. Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat un curs de 3,3435 lei/dolar. Cotaţiile monedei naţionale au variat nesemnificativ în prima parte a sesiunii, uşor sub 4,43 lei/euro, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4278 lei/euro, în creştere cu 0,28 bani faţă de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4250 lei/euro. În raport cu dolarul american, cursul de referinţă a urcat cu 1,92 bani, de la 3,3243…
Citește mai multContinua deprecierea leului
Moneda naţională a atins joi un nou minim istoric în raport cu moneda europeană, Banca Naţională a României (BNR) anunţând un curs de 4,4662 lei/euro. Cursul euro a urcat astfel cu 0,75 bani (0,17%) faţă de ziua precedentă, când BNR a afişat un curs de schimb de 4,4587 lei/euro. Leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR afişând un curs de 3,5538 lei, mai mare cu 2,66 bani (0,75%) faţă de cursul anunţat miercuri, respectiv 3,5272 lei. Gramul de aur a fost cotat, joi, la 177,9481 lei, în creştere…
Citește mai multDeprecierea monedei nationale in raport cu euro continua
Moneda naţională continuă să se deprecieze în raport cu euro, în condiţiile în care miercuri Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,4463 lei/euro, nou nivel minim istoric pentru leu. Cursul euro a urcat miercuri cu 0,52 de bani faţă de ziua precedentă când BNR a afişat un curs de schimb de 4,4411 lei/euro. Leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR afişând un curs de 3,4987 lei, mai mare cu peste patru bani faţă de cursul anunţat marţi, respectiv 3,4576 lei. Gramul de aur a…
Citește mai multMoneda nationala s-a depreciat pana la un nou minim istoric: 4,4411 lei/euro
Moneda naţională s-a depreciat marţi până la un nou minim istoric în raport cu euro, în condiţiile în care Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,4411 lei, în creştere cu 0,38 bani (0,09%) comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa anterioară, de 4,4373 lei pentru un euro. Leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR afişând un curs de 3,4576 lei, mai mare cu 0,97 bani (0,28%) faţă de cursul anunţat luni, respectiv 3,4479 lei. Gramul de aur a fost cotat, marţi, la 173,2844 lei, în…
Citește mai multMoneda nationala a scazut la un nou minim istoric
Moneda naţională s-a depreciat luni până la un nou minim istoric în raport cu euro, în condiţiile în care Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,4373 lei, în creştere cu 1,08 bani (0,24%) comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa anterioară, de 4,4265 lei pentru un euro. Leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR afişând un curs de 3,4479 lei, mai mare cu 2,70 bani (0,79%) faţă de cursul anunţat vineri, respectiv 3,4209 lei. Gramul de aur a fost cotat, luni, la 173,1626 lei, în…
Citește mai multAdrian Vasilescu: Reintregirea salariilor nu va afecta inflatia
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, consideră că revenirea la nivelul salariilor din 2010 în sectorul public nu va avea efect asupra inflaţiei. Eu cred că, aşa cum înţeleg eu că ar urma să se facă reîntregirea salariilor, aceasta nu are cum să afecteze inflaţia. După 22 de ani, este prima dată când România se apropie, chiar se încadrează în nivelul mediu european şi cel mediu al zonei euro. În al doilea rând, este posibil ca la sfârşitul acestei luni să vedem o inflaţie de doi la sută,…
Citește mai multLeul s-a depreciat luni la cel mai scazut curs din istorie
Leul s-a depreciat luni, faţă de moneda europeană, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3970 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 2,23 bani (0,51%) comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,3747 lei. Astfel a fost înregistrat cel mai slab curs din istorie. Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR stabilind un curs de 3,3240 lei, mai mare cu 1,66 bani (0,5%), comparativ cu valoarea de 3,3074 lei, consemnată vineri. Gramul de aur a fost cotat vineri…
Citește mai multNAŢIONAL / BNR reduce din 30 martie dobânda de politică monetară la 5,25% pe an
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, joi, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, de la 5,50%, începând cu data de 30 martie 2012, informează BNR. Alte decizii ale BNR luate în şedinţa de joi au vizat gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic…
Citește mai multNAŢIONAL / Reluarea consumului e necesară pentru creşterea economică
Reluarea consumului populaţiei este necesară pentru continuarea creşterii economice în acest an, iar majorarea salariilor în sectorul public va avea efect pozitiv direct asupra consumului, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, în urma unei întrevederi a premierului Mihai-Răzvan Ungureanu cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Suciu a arătat că discuţia dintre cei doi a avut rolul de a corela politicile BNR şi ale Guvernului. În actualul context intern şi internaţional, devine tot mai clar că pentru continuarea unei creşteri economice sustenabile este nevoie de o reluare a…
Citește mai multNAŢIONAL / Jeffrey Franks s-a întâlnit cu guvernatorul Mugur Isărescu
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a continuat, vineri, discuţiile din cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România. Şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, s-a întâlnit la Banca Naţională, cu guvernatorul Mugur Isărescu, după o rundă de discuţii tehnice între experţii Fondului cu specialişti din principalele direcţii din BNR. Joi, delegaţia FMI s-a întâlnit cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, cu care a discutat situaţia încasărilor bugetare, iar în cursul după-amiezii a avut loc o întâlnire cu…
Citește mai multNAŢIONAL / Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar în euro
Potrivit noului regulament al Băncii Naţionale privind creditarea, care devine aplicabil începând cu 31 ianuarie, la 90 de zile după ce a fost publicat în Monitorul Oficial din 31octombrie 2011, persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minimum 15 la sută din valoarea locuinţei cumpărate, la creditele în euro, şi de cel puţin 40 la sută, la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni. Potrivit noului regulament, data de 31 ianuarie este una maximală,…
Citește mai multNAŢIONAL / BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale
Banca Naţională a redus cu 0,25 puncte procentuale dobânda de politică monetară, de la 6% la 5,75% pe an, în urma şedinţei Consiliului de Administraţie (CA) de joi. Măsura intră în vigoare din data de 6 ianuarie. CA a decis, de asemenea, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. BNR va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de…
Citește mai multNAŢIONAL / Rezervele valutare ale BNR au scăzut, în noiembrie, cu 450 milioane euro
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut, în noiembrie, cu 450 milioane de euro, de la 32,19 miliarde euro, în luna octombrie, la 31,74 miliarde euro, potrivit datelor publicate, vineri, de BNR. Ieşirile s-au cifrat la 1,55 miliarde euro şi au reprezentat plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi altele. Intrările au totalizat 1,1 miliarde euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit,…
Citește mai multNATIONAL / USL este dispusă să aibă un dialog cu Puterea pe buget
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri că Uniunea Social Liberală este dispusă să poarte o discuţie cu Puterea privind bugetul pe 2012, adăugând că USL a prezentat atât premierului Emil Boc, cât şi preşedintelui Traian Băsescu o cerere de dialog pe tema bugetului care a rămas fără răspuns. Noi am fost o singură dată chemaţi la Cotroceni. Anul acesta, în luna iunie, când ne-am prezentat cu propunerea de a participa alături de cei de la Putere şi de BNR la formarea unui comitet economic. Nu am primit niciun răspuns…
Citește mai multECONOMIE / Banii românilor sunt mai puţini şi mai greu de obţinut
Consilierul guvernatorului BNR crede că societatea românească intră într-o nouă etapă în care statele nu se mai pot bucura de economiile altor ţări. Bani mai puţini şi tot mai scumpi. Sub această sintagmă se va înscrie economia românească în anii următori, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). El crede că ne îndreptăm către „o nouă normalitate”, în care românii şi companiile sunt tot mai „strânşi”. Oficialul BNR face apel la calcule realizate de instituţia pe care o reprezintă şi afirmă că intrările de capital…
Citește mai multECONOMIE / Mugur Isărescu a anunţat că inflaţia anuală a coborât în septembrie sub 4%
Inflaţia anuală în luna septembrie, care va fi comunicată săptămâna viitoare, a coborât sub 4%, intrând în intervalul ţintit de Banca Naţională a României (BNR), potrivit guvernatorului Mugur Isărescu. Inflaţia a reintrat în intervalul ţintit nu până la sfârşitul anului, ci de săptămâna viitoare. Inflaţia a coborât la 3 şi ceva, a spus oficialul BNR, la Romania Financial Forum. Recent, un alt oficial al BNR, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, declara că Banca Naţională a României consideră că este ‘foarte posibil’ ca inflaţia să coboare sub 4% până la sfârşitul anului.…
Citește mai multEconomia României a crescut cu 0,3% în prima jumătate a anului
Economia a înregistrat o creştere cu 0,3% în al doilea trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în primul semestru din 2011, Produsul Intern Brut a avansat tot cu 0,3%, date ajustate sezonier, faţă de prima jumătate a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. Conform primelor estimări, PIB-ul a fost în al doilea trimestru cu 1,4% mai mare pe serie brută faţă de rezultatul din aprilie – iunie 2010, uşor sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%, dar ca serie ajustată sezonier evoluţia…
Citește mai multFrancul elveţian a trecut pragul de 4 lei
Francul elveţian a depăşit pragul de 4 lei, referinţa publicată de BNR, de 4,0221 lei/franc elveţian, fiind cu 10 bani peste cursul de schimb valabil luni şi marcând un nou maxim istoric, pe fondul deprecierii leului în raport cu euro şi al aprecierii monedei elveţiene faţă de cea europeană. Leul s-a depreciat în acest an cu 17,56% faţă de moneda elveţiană, iar comparativ cu nivelul de la începutul anului 2010, moneda naţională înregistrează o pierdere de 41,5%. Francul era cotat în prima zi a anului 2009 la 2,6745 lei, iar…
Citește mai multMugur Isărescu vorbeşte despre posibilitatea scăderii inflaţiei
Guvernatorul BNR nu exclude posibilitatea ca inflaţia să scadă până la 4% în luna septembrie, ca urmare a unui an agricol bun. Isărescu spune că deja există semne în acest sens după ce în luna iunie au scăzut preţurile la alimentele de bază, ca urmare a rezultatelor din agricultură. În general, vara există această tendinţă de decelerare a inflaţiei, ca urmare a produselor alimentare care vin din producţia naţională. Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie – n.r.), să avem o…
Citește mai multRomânia / BNR: Rezervele internaţionale – 32.767 milioane euro
La 31 martie 2011, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32 767 milioane euro, faţă de 32 068 milioane euro la 28 februarie 2011.În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:Intrări de 1 720 milioane euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a IV-a a împrumutului de la Comisia Europeană), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.Ieşiri de 1 021 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută…
Citește mai multBucureşti / Monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului
În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 14 martie 2011, o monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului.Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:Valoare nominală: 10 leiMetal: argintTitlu: 999‰Formă: rotundăDiametru: 37 mmGreutate: 31,103 gCalitate: proofMargine: zimţatăAversul prezintă o compoziţie care sugerează procesul tehnologic de fabricare a monedelor, stema României, valoarea nominală a monedei – „10 LEI“ şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“.Reversul prezintă…
Citește mai multNaţional / Rezervele internaţionale ale României au scăzut cu 480 de milioane de euro într-o lună
La 28 februarie 2011, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32.068 milioane euro, faţă de 32.689 milioane euro la 31 ianuarie 2011. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: * Intrări de 750 milioane euro, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. * Ieşiri de 1.371 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe…
Citește mai multTimișoara / Autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri, mai multe pentru Sud-Vest decât pentru Vest
În luna ianuarie 2011, s-au eliberat 1740 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 8,6% faţă de luna ianuarie 2010, spune Banca Națională a României. Dintre cele 1740 autorizaţii, 65,9% sunt pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale reflectată în majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-124 autorizaţii), Sud-Est (-41 autorizaţii), Nord-Vest (-30 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (-19 autorizaţii), Vest (– 15 autorizații). Creşteri ale…
Citește mai multComitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a discutat despre un posibil regim european armonizat pentru prevenirea crizelor
La data de 22 februarie, a avut loc şedinţa ordinarǎ a Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF). La întâlnire au participat dl. Mugur Isǎrescu, Guvernatorul BNR şi Preşedinte al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ, dl. Bogdan Drăgoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, dna. Cătălina Sava, Comisar al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, dna. Angela Toncescu, Preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurǎrilor şi dl. Mircea Oancea, Preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Membrii CNSF au analizat evoluţiile recente ale sectorului financiar din România…
Citește mai mult