În fiecare an pe 8 noiembrie, creştinii ortodocsi sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului nostru Iisus: „Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pantecelui tău, Iisus.” În tradiţia românească se crede ca Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului dar şi că este un luptător infocat impotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfantului Ilie, când acesta tuna si trasneste, sau…
Citește mai multEtichetă: creştinii
Crestinii catolici sarbatoresc duminica aceasta Invierea Domnului – Pastele
Creştinii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Doi ani la rând, 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit de toţi creştinii – ortodocşi, catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante – în aceeaşi zi. Anul acesta, la creştinii catolici, evanghelici şi reformaţi, precum şi la cultele neoprotestante Paştele este sărbătorit pe 8 aprilie. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi va fi în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie. Paştele…
Citește mai multCULTURĂ/PAŞI PE ŢĂRÂNA CELESTĂ A LIMBII ROMÂNE. Cuvinte placebo pentru creștinii călduți
Jianu Liviu-Florian, Amintiri asomate, volum aflat sub tipar Jianu Liviu-Florian, descendent din spiţa Sorescului Marin, A Muşatescului şi a lui Ion Băieşu, a ales să zugrăvească în felul său mucalit, meleagul şi oamenii care au ajuns să-l definească plenar ca om şi ca scriitor. Cadrul de desfăşurare al prozelor sale care trădează poetul, scrise cu un lirism-sarcastic rar întâlnit în literatura actuală este ţinutul numit Calicia, iar locuitorii ei, calicieni. De fapt, este vorba de Iovacra, anagramarea denominaţiunii Craiova. Autorul practică un umor destul de fin, în registru ironic şi…
Citește mai multRELIGIE / Crăciunul semnifică Naşterea Domnului
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc la 25 decembrie Naşterea Domnului. Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: ‘Dumnezeu S-a arătat în trup’ (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea (Nazaretul) şi Iudeea (unde era Bethleemul), amândouă regiunile făceau parte din Imperiului Roman şi erau guvernate de către un procurator Quirinius. Imperiul era condus în vremea aceea de August (27 î.Hr-14 d.Hr), primul împărat al Imperiului Roman, reorganizator al administraţiei…
Citește mai multPARANORMAL / Stigmatele răniile sfinte
Stigmatele pot fi definite că manifestări spotane, reprezentate de răni sângerânde sau de dureri atroce similare cu cele suferite de Iisus în timpul crucificării. Cei care le-au descris le văd că pe niște experiențe divine sau mistice, iar istoria pomenește de sute de credincioși care au ajuns, de-a lungul timpului, să poarte rănile crucificării fără că această să fi avut loc în prealabil. În acest caz, apar așa numitele stigmate vizibile. Există însă și un alt fel de stigmate, cele invizibile, în care persoanele în cauza resimt doar durerile crucificării,…
Citește mai mult