Lucrări inedite, semnate Szakáts Béla – găzduite de Galeria Pygmalion

Galeria Pygmalion din Casa Artelor (str. Augustin Pacha, nr. 8, Timișoara) găzduiește astăzi, 2 octombrie, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Forme portante, semnată Szakáts Béla. Demersul plastic, vernisat de scriitorul Robert Șerban și curatoriat de Endre Farkas, aduce în fața publicului o parte mai puțin cunoscută a creației artistului timișorean: sculptura în lemn. „Chiar dacă a preferat – cel puțin în ultimele decenii de activitate – teracota și bronzul, fiind un modelator remarcabil, Szakáts Béla a lucrat, în tinerețe, iar, uneori, și în anii maturității, și în lemn, câteva dintre…

Citește mai mult

Vernisajul expoziției „Viziuni în Flux” – AlexanDru Dandu

Joi, 1 august 2024, începând cu ora 18:00, pe str. Gheorghe Lazăr, nr. 9, Timisoara, Galeria Ornella alături de artistul AlexanDru Dandu organizează expoziția „Viziuni în Flux”, unde timpul și spațiul devin concepte și nu unelte cotidiene. Lugojeanul Alexandru Dandu, a debutat cu o expoziție de grup la vârsta de 9 ani, apoi cu una personală de pictură și grafică, iar de-a lungul anilor a avut aproape anual câte o expoziție, a participat la zeci de vernisaje și festivaluri naționale și internaționale. Prin lucrările sale de graffiti, artistul dă viață…

Citește mai mult

Muzeul Național de Artă Timișoara anunță prelungirea expoziției Suzanei Fântânariu datorită succesului remarcabil în rândul publicului

Muzeul Național de Artă Timișoara are plăcerea de a anunța prelungirea expoziției „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă/ Catharsis at the end of a world. Suzana Fântânariu, a retrospective”. Această decizie a fost luată în urma succesului remarcabil de care s-a bucurat expoziția, evidențiat prin numărul impresionant de vizitatori și reacțiile entuziaste primite din partea publicului. Expoziția, vernisată pe 7 decembrie 2023, reprezintă cel mai amplu eveniment expozițional dedicat Suzanei Fântânariu, o artistă emblematică a artei contemporane din România. Trăind și creând în Timișoara din 1986…

Citește mai mult

Expoziția „Lifeline” a artistului german Dieter Mammel, la Timișoara

  Expoziția „Lifeline” marchează cea de-a o suta expoziție a artistului german Dieter Mammel, oferind publicului o panoramă a creațiilor sale din ultimii 20 de ani. Prin operele expuse, Dieter Mammel (n. 1965) ne deschide o fereastră către lumea sa interioară, explorând condiția umană, atât prin prisma tragediei propriei sale familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-al Doilea Război Mondial, precum și prin ochii celor care trec prin evenimente similare în ziua de astăzi. Bunica lui maternă s-a născut în România, la Timișoara, iar bunicul său avea origini din…

Citește mai mult

Expoziția Absolvenților

Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul  Universității Politehnica Timișoara organizează luni, 21 octombrie 2019, la ora 15:00, la sediul OAR Timiș, vernisajul „Expoziției Absolvenților”. Expoziția reunește o selecție a celor mai bune proiecte de diplomă realizate de studenții din cadrul ciclului de licență – promoția 2019 – de la specializările Arhitectură și Mobilier și amenajări de interior. Practic „Expoziția Absolvenților” este compusă din proiecte ancorate în domenii diferite (Restaurare, Proiectare complexă, Urbanism și Mobilier și amenajări interioare) care, în urma evaluărilor și a procesului constatat de-a lungul anului, s-a…

Citește mai mult

Expoziție de benzi desenate francofone

În perioada 27 iunie– 15 iulie 2019 Institutul Francez din Timisoara este gazda expoziției de benzi desenate francofone „Les collections PIF de la Bibliotheque Astra de Sibiu”. Expoziția face parte din proiectul « Le printemps roumain de la BD francophone »/ „Primăvara românească a benzilor desenate francofone” organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019 de Institutul Francez din România și Asociația Edumedia, cu sprijinul partenerilor locali. Început în primăvara acestui an, proiectul se desfășoară în 7 orașe (Oradea, București, Sibiu, Constanța, Suceava, Timișoara și Brașov) până la finalul Sezonului, și propune…

Citește mai mult

Thailanda- Tara Surasului – Expozitie de fotografie in Timisoara

Autoritatea pentru Turism a Thailandei (TAT) organizează în perioada 21 – 29 septembrie 2015 expoziţia de fotografie „Thailanda- Țara Surâsului”. Expoziţia ce va fi accesibilă publicului în zona Spitalului Militar din Timișoara, cuprinde o selecţie de imagini ale acestui univers unic, îmbibat de istorie densă, cu o cultură şi artă magistrale, natură spectaculoasă şi peisaje magnifice. De la cosmopolitul, freneticul dar totuși tradiționalul Bangkok la plajele sidefate ale insulelor din sud, de la majestuosul Fluviu Mekong la satele de la nord de Chiang Mai, cu triburi străvechi şi meşteşugurile lor…

Citește mai mult

Expozitie de Ziua Internationala a IEI Romanesti

  Miercuri, 24 iunie 2015, de Ziua Internațională a IEI Românești, în Parcul Copiilor, de la ora 18, Asociația Culturală Kratima va prilejui vernisajul expoziției CopilărIe . Acțiunea este inclusă în proiectul Pașaport pentru tradiții , sprijinită de Consiliul Județean Timiș și de Primăria Timișoara. Exponatele sunt lucrări ale elevilor de la școlile timișorene: Gimnazială Nr. 30, Gimnazială Nr. 19 și Colegiul Tehnic  Ion Mincu. Ele au fost realizate sub îndrumarea artistului plastic lector drd. Andreea Foanene, de la Universitatea de Vest, Timișoara.  

Citește mai mult

AVANT BRÂNCUȘI [brɨnkuʃi] /Expozitie de etnosculptura/M.C DONICI

AVANT BRÂNCUȘI [brɨnkuʃi] Mihai Corneliu DONICI – ETNOSCULPTURĂ Vernisaj : Marți, 26 mai, ora 19, Institutul Francez În perioada 26 mai – 18 iunie 2015, Institutul Francez din Timișoara (bd. C.D.Loga nr.46) găzduiește expoziția „Avant Brâncuși [brɨnkuʃi]”, care prefigurează lumea formelor brâncușiene într-un melanj cultural româno-francez.  ”Brâncuși este artist francez de origine română, cum se afirmă în spațiul cultural francez, sau este artist  român afirmat în atmosfera fertilă a începutului de secol XX din Paris? Artefacte din cultura populară românească, obiecte de lemn care și-au pierdut utilitatea, dar păstrează urma…

Citește mai mult

Imago Fragmentarium vine la Aquatim – Expozitie foto

Bienala Națională de Fotografie Imago 2014, cu tema APA, organizată de Asociația Fotografică timișoreană f:5,6, ajunge săptămâna aceasta la Aquatim. La sediul societății din Timișoara, de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 11/A, va fi vernisată miercuri, 18 februarie, la ora 14, expoziția FRAGMENTARIUM, adică o selecție de 25 de lucrări, din cele 63 ale salonului de fotografie Imago 2014, expuse anul trecut la Muzeul Banatului, la mansarda Bastionului Theresia. Cei peste 20 de fotografi amatori au încercat să surprindă esența unei teme generoase și, în același timp, dificile. Apa este…

Citește mai mult

Pledoarie pentru omenie

Expozitia taberei Drumuri Brancusiene 2014  – Esplanada Teatrului National Craiova 1. In mult prea bulbucatul lumii peste, Taranul iona, daca mai gandeste, N-ar mai iesi, din burta lui, amara, De foame sa nu moara, pe afara – 2. Coloana, ce se umple, infinita, Din gandul lui, si-al altora, pe pita, Cu 4 aripi – brate si picioare, O duc – parinti si ingeri – in spinare – 3. Copacul vietii, sol catre lumina, De n-ar avea pe Terra, radacina, Si-am reteza si dragostea-i curata, Ce-ati mai taia, din oamenii de…

Citește mai mult

Expozitie de obiecte din ceramica la Muzeul Satului Banatean

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN vă invită vineri, 31 octombrie 2014, la ora 16:00, la vernisajul expoziţiei “Ceramică bănăţeană din colecţiile Muzeului Satului Bănăţean Timişoara şi Muzeului Kikinda”. Vor fi expuse peste 30 de obiecte realizate în centre de ceramică din Banat, precum Jupâneşti (Timiş), Biniş (Caraş-Severin), Birchiş (Arad), Sasca Română (Caraş-Severin) şi Lipova (Arad). De asemenea vor fi expuse 20 de fotografii reprezentând obiecte din ceramică expuse la Muzeul din Kikinda, Serbia. În paralel, la Muzeul din Kikinda vor fi prezentate fotografii cu cele peste 30 de exponate de la Muzeul…

Citește mai mult

Firme banatene prezente la o noua editie a expozitiei “Made in Banat”, la Pancevo

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează în perioada 22 – 24 octombrie 2014 participarea a 10 firme bănățene la expoziția „MADE IN BANAT” din cadrul celei de-a 4-a ediții a Expoziției Economice Pancevo, destinată susținerii și dezvoltării antreprenoriale și promovării întreprinderilor mici și mijlocii din regiune. Acțiunea se derulează în cadrul Proiectului “Made in Banat”, finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia şi derulat de CCIA Timiș în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiș (ADETIM), Camera Economică Regională Pancevo, Camera Economică Regională Zrenjanin…

Citește mai mult

Misiune economica timiseana în SUA

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește pentru perioada 30 octombrie – 9 noiembrie 2014, o misiune economică în Statele Unite ale Americii, cu ocazia expoziției internaționale AUTOMOTIVE AFTERMARKET INDUSTRY WEEK de la Las Vegas, organizată sub egida unor asociații de renume din domeniu (Auto International Association, Automotive Aftermarket Industry Association, Motor and Equipment Manufacturers Association, Tire Association of North America etc.)     AUTOMOTIVE AFTERMARKET INDUSTRY WEEK A.A.I.W reprezintă una dintre cele mai importante expoziții de profil din SUA, având peste 3000 de expozanți din întreaga lume care…

Citește mai mult

Galeriile 1,2,3,4

Galeriile 1,2,3,4 Expozitia 2012   Pictorul Ciuchete Gheorghe   Craiova “Aici nu sta nimeni” , spunea Mos Costache, Iesind cu tichia cea galbena-n crestet – Aici tot orasul, pustiu e si vested, Priveste si iarta – cuvantul deoache – Decoruri sunt toate – si case, si oameni – De parca prin ele, nici vantul nu bate – Prin negre ferestre, lumina de sameni, Sunt vietile numai obiecte ciudate  – Nimic nu se misca, nimic nu traieste – Si toate se vor doar statui in privire – Si case, si fructe,…

Citește mai mult

Scaune-unicat si proiecte de amenajare intr-o expozitie a studentilor-arhitecti

În cadrul unui parteneriat între Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara și  Facultatea de Arte   a Universității de Vest s-au inițiat mai multe programe de schimburi academice și culturale, printre care: proiecte de amenajări ale acceselor în Facultatea de Arte și Facultățile U.P.T.,  expunerea, în custodie, a lucrărilor de artă ale studenților de la Arte, expoziții reciproce ale studenților celor două facultăți și alte activități comune cerute de realitatea timișoreană.  În acest context, joi, 5 decembrie 2013, la ora 14, se va vernisa în sala de expoziții a Facultății…

Citește mai mult

Expozitia Elastique

Institutul francez din Timisoara în parteneriat cu Institutul Francez din Cluj-Napoca și Muzeul de Artă din Timișoara organizează marti, 19 noiembrie, ora 18 la vernisajul expozitiei/instalatie “Elastique”,al Axeniei ROSCA.  Plasticiana a obtinut premiul Institutului Francez Cluj – Napoca în cadrul concursului Expo Maraton 2013.Proiectul are ca punct de pornire conceptul creativ legat de spaţiul scenografic,în care e vorba de labirintul imaginativ, artista pornind de la ideea posibilităţii de a experimenta metode de modelare a unui ambient scenografic realizat din materiale textile utilizând diferite caracteristici ale acestora: transparenţă/opacitate, elasticitate etc. Noul…

Citește mai mult

Produse romanesti – Bunatati de acasa

Joi, 14 noiembrie, între  orele 17 – 20, va avea  loc, la sediul  ACTIS,  de pe str. I.N. Preyer NR.40, în organizarea  AsicIiatiei Culturale Traditii, Identitate si Succes (A.C.T.I.S) simpozionul Produse româneşti – Bunătăţi de acasă. Vor participa: – Istoricul Ioan Haţegan – Iohann Nepomuk Preyer – primarul liberal al Timişoarei 1844-1858,  intemeietoruil oraşului modern; – Prof. Univ. Dr Valeriu Tabara –  Mica fermă şi implicarea ei in dezvoltarea rurală; – Prof.Univ.Dr.Olah Bogathy Zoltan – Mobilizarea şi  implicarea  facultaţilor  – cu participarea studenţilor –  în realizarea proiectelor mici din gospodăriile…

Citește mai mult

Moda africana prin obiectivul lui Frédéric de la Chapelle

Luni, 4 noiembrie, a avut loc, în organizarea Institutului francez din Timişoara de pe Bd. C.D. Loga nr. 46, vernisajul expoziţiei „Moda africană prin obiectivul lui Frédéric de Chapelle”, un eveniment organizat în parteneriat cu Institutul francez din Iaşi Frédéric de La Chapelle s-a născut în 1959  la Angers. A urmat cursurile Academiei Grande Chaumière din Paris şi şi-a început activitatea profesională exersând diverse meserii în domeniile graficii şi comunicării. În 1995 realizează primul său reportaj de modă şi, doi ani mai târziu, prima sa expoziţie personală. Îşi va prezenta…

Citește mai mult

Moda africana prin obiectivul lui Frédéric de la Chapelle

Luni, 4 noiembrie,ora 18, va avea loc în organizarea Institutului francez din Timişoara de pe Bd. C.D. Loga nr. 46, vernisajul expoziţiei „Moda africană prin obiectivul lui Frédéric de Chapelle”. Frédéric de La Chapelle s-a născut în 1959  la Angers. A urmat cursurile Academiei Grande Chaumière din Paris şi şi-a început activitatea profesională exersând diverse meserii în domeniile graficii şi comunicării. În 1995 realizează primul său reportaj de modă şi, doi ani mai târziu, prima sa expoziţie personală. Îşi va prezenta mai apoi lucrările în diferite galerii de artă precum…

Citește mai mult

Targuri de antichitati, handmade si produse traditionale

Expo Timişoara International, Star Expo si PFA Delia Ionescu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, anunta continuarea sezonului de târguri in aer liber, pe strada Mărăşeşti, în apropierea Hotelului  Timişoara. Cea de-a 52-a editie a Târgului de Antichităţi, Handmade şi Produse Tradiţionale se va desfăşura în perioada 25-28 iulie, între orele  9,00-21,00. A 53-a ediţie a târgului de antichităţi va continua  şi la Iulius Mall, in perioada 26-28 iulie, la demisol. Vor fi prezente peste 30 de standuri. Următorul targ, în aceeiasi locatie, va avea loc în perioada 30 august-1 septembrie…

Citește mai mult

Maestrii artei moderne romanesti, la Palatul Baroc

Chiar dacă suntem în plinsezon estival, Muzeul de Artă din Timişoara lansează, în această perioadă, evenimente expoziţionale pe bandă rulantă. Cel de-al treilea vernisaj găzduit, în ultimele zece zile, de Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1 oferă iubitorilor de arte frumoase ocazia de a vviziona  peste 150 de capodopere ale artei româneşti moderne, aflate în patrimoniul principalei instituţii de artă dinmetropola banatică. Lucrările, picturi şi sculpturi create în perioada 1850 – 1970 de cei mai importanţi artişti români moderni, poartă semnături care ar onora cele mai însemnate case de…

Citește mai mult

Expozitie de evantaie la Palatul Baroc

Marţi, 16 iulie, la ora 18,00, la Palatul Baroc, a avut loc vernisajul expoziţiei Evantaie de ieri si de azi. În cadrul expozitiei, sunt prezentate 86 de evantaie din cele peste 200 ale acestei colecţii aparţinând fiicei cunoscutului folclorist Aurel Filimon, fondatorul Muzeului de Arheologie sşi Etnografie din Târgu-Mureş. Evantaiele sunt mici sau mari, din dantelă, pergament sau pene, din sidef, baga sau lemn preţios, pictate, sculptate sau încrustate, manufacturate de-a lungul vremii în Europa sau in Extremul Orient. Expunerea evantaielor este completată cu obiecte decorative din colecţia Muzeului de…

Citește mai mult

Albrecht Dürer si maestrii sai la Palatul Baroc

Muzeul de Artă Timişoara şi Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti organizează joi, de la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr. 1, vernisajul expoziţiei  de patrimoniu “Albrecht Dürer şi epoca lui – Grafică germană din secolele XV-XVI”. Expoziţia conţine o selecţie de 85 de gravuri germane originale, semnate de artişti de referinţă ai epocii renascentiste precum Michael Wolgemuth şi Wilhelm Pleydenwurf (dascălii marelui artist german Albrecht Dürer), Hans Burgkmair, Lucas Cranach cel Bătrân, Urs Graf, Georg Pencz sau Virgil Solis, cele mai multe dintre…

Citește mai mult

Premiera nationala: ENFO 4×4 – prima expozitie nationala de fotografie OFF ROAD 4×4 din Romania

Marţi, 21 mai 2013, începând cu ora 18:30 F64 si GTC MotorSport organizează vernisajul primei expoziţii naţionale de fotografie off road 4×4. Expoziţia a fost precedată de o competiţie naţională on-line adresată fotografilor şi amatorilor de fotografie din ţară, care au putut înscrie în concurs ilustraţii cu tematica off road. Astfel, peste 70 de fotografi au transmis sute de ilustraţii din cadrul competiţiilor de profil organizate în România din 2006 şi până în prezent. Concurenţii au participat şi cu fotografii din afara concursurilor, vizând antrenamente şi explorarea circuitelor extreme. Expoziţia este…

Citește mai mult