Adrian Vasilescu: Reintregirea salariilor nu va afecta inflatia

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, consideră că revenirea la nivelul salariilor din 2010 în sectorul public nu va avea efect asupra inflaţiei. Eu cred că, aşa cum înţeleg eu că ar urma să se facă reîntregirea salariilor, aceasta nu are cum să afecteze inflaţia. După 22 de ani, este prima dată când România se apropie, chiar se încadrează în nivelul mediu european şi cel mediu al zonei euro. În al doilea rând, este posibil ca la sfârşitul acestei luni să vedem o inflaţie de doi la sută,…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,59% în februarie

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,59% în februarie 2012, de la 2,72%, nivel consemnat în luna ianuarie 2012, fiind din nou la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În februarie, preţurile s-au majorat cu 0,64% faţă de luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,21%, a produselor nealimentare cu 0,40 procente, precum şi datorită creşterii tarifelor la servicii cu 0,13%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele două luni din 2012 a fost de 0,5%,…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Theodor Stolojan declară că o majorare a salariilor bugetarilor cu peste 5% ar fi posibilă în 2012

O majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 5% în 2012 ar fi posibilă, deşi puterea de cumpărare a românilor a scăzut, în ultimii trei ani, cu până la 16%, a declarat, vineri, la postul de radio RFI, eurodeputatul Theodor Stolojan. O majorare a salariilor cu peste 5% ar fi posibilă în acest an. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu înseamnă însă că salariaţii sau cei care sunt angajaţi în activităţile finanţate din bugetul României vor avea aceeaşi putere de cumpărare. Să…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / Atena nu ia în calcul o ieşire a Greciei din zona euro

Ghikas Hardouvelis, consilier economic al premierului grec, a reafirmat opţiunea Greciei de a rămâne în zona euro, într-un interviu publicat duminică, după recentul apel al ministrului german de interne ca Atena să renunţe la moneda unică, informează AFP. A lăsa Grecia să iasă din zona euro nu ar face decât să aducă inflaţie, scăderea foarte mare a salariilor, distrugerea a numeroase instituţii şi întreprinderi sănătoase şi pierderi de patrimonii, a declarat Ghikas Hardouvelis pentru săptămânalul To Vima. O ieşire din zona euro ar fi o înfrângere strategică, a subliniat acest…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / În decembrie, rata inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,8%

Rata anuală a inflaţiei în cele 17 state din zona euro a scăzut neaşteptat în decembrie, la 2,8%, de la 3% în luna precedentă, conform unei estimări preliminare publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cifra comunicată de Eurostat este una rapidă şi nu oferă detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere. Eurostat va da publicităţii pe 17 ianuarie o a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază, care exclud energia şi alimentele. În pofida scăderii,…

Citește mai mult

ECONOMIE / Inflaţia din România se apropie de media din UE

Rată anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna septembrie 2011 la 3,3% de la 2,9% în luna august, în timp ce în cazul zonei euro rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,0% de la 2,5%, conform datelor publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În luna iulie 2011, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Estonia (5,4%), Lituania (4,7%), Marea Britanie, Letonia (4,5%), Ungaria (3,7%), România şi Polonia (3,5%). La polul opus se situează Irlanda (1,3%), Suedia (1,5%) şi Cehia (2,1%).…

Citește mai mult

Mugur Isărescu vorbeşte despre posibilitatea scăderii inflaţiei

Guvernatorul BNR nu exclude posibilitatea ca inflaţia să scadă până la 4% în luna septembrie, ca urmare a unui an agricol bun. Isărescu spune că deja există semne în acest sens după ce în luna iunie au scăzut preţurile la alimentele de bază, ca urmare a rezultatelor din agricultură. În general, vara există această tendinţă de decelerare a inflaţiei, ca urmare a produselor alimentare care vin din producţia naţională. Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie – n.r.), să avem o…

Citește mai mult

Prețurile mondiale ale alimentelor cresc inflația în țările sărace

Preţurile mondiale ale alimentelor sunt aproape de nivelul maxim atins în 2008 şi alimentează inflaţia în ţările cu venituri reduse, situaţie care va duce la agravarea sărăciei, potrivit Băncii Mondiale (BM), relatează Bloomberg. Indicele preţurilor alimentelor calculat de Banca Mondială pentru primul trimestru este cu 36% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţurile porumbului, grâului şi soiei sunt semnificativ mai mari, dar cel al orezului a rămas stabil. La nivel mondial, sunt necesare noi eforturi pentru furnizarea de alimente către cei vulnerabili, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert…

Citește mai mult

„Ținta aderării României la zona euro rămâne 2015”

Ținta aderării României la zona euro rămâne 2015, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. Noi am menţinut ţinta pentru 2015 şi, deocamdată, rămâne în picioare. Păcat este că numai BNR a luat foarte în serios această problemă a aderării la zona euro. Am format un comitet de aderare, am reuşit să atragem şi MFP în acest comitet. Se întruneşte de două ori pe lună. Mâine este, de exemplu, o reuniune a comitetului respectiv. Discutăm teme legate de această aderare, facem analiză a unor momente când…

Citește mai mult

Național / Prețurile cresc, iar rata inflației este cea mai mare din Europa

    Luna ianuarie a fost a şasea lună consecutivă în care România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, de 7%, dar totuşi în scădere faţă de 7,9% în decembrie, în condiţiile în care în UE rata anuală a inflaţiei în ianuarie s-a menţinut la 2,7%, iar în zona euro a crescut la 2,3%, conform unei estimări revizuite publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Irlanda (0,2%) şi…

Citește mai mult

Creșterea și descreșterea PIB-ului românesc în 2010 sub ochii de vultur ai lui Mugur Isărescu

În luna decembrie 2010, rata anuală a inflației IPC s-a situat la nivelul de 7,96 la sută, cu 0,19 puncte procentuale peste cel atins în luna septembrie și cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul prognozat în Raportul asupra inflației din noiembrie. Principalul factor care a determinat plasarea ratei inflației semnificati peste limita superioară a intervalului de variație din jurul țintei (3,5 la sută) a fost majorarea cu 5 puncte procentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, începând cu 1 iulie 2010. Ușoara accelerare în termeni anuali a inflației…

Citește mai mult

BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an

În şedinţa din 3 februarie 2011, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an; Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; Menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96 la sută în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul…

Citește mai mult