„150 de ani cu Sever Bocu” – Simpozion științific la Academia Română, Filiala Timișoara

Sever Bocu a fost ziarist, politician, economist, unul dintre fruntașii de seamă ai Partidului Național Român, devenit, ulterior, Partidul Național Țărănesc, deputat al Banatului, apoi ministru în Guvernul Iuliu Maniu. S-a născut, la 19 noiembrie 1874, în localitatea Șiștarovăț, în vecinătatea Lipovei. Studiile primare le-a început în satul natal, apoi la Lipova și Arad, iar cele superioare, la Viena și Paris. Deși a fost un excelent politician, recunoscut pentru acest demers, Sever Bocu a fost, în același timp, și un mare gazetar, numele lui fiind legat de câteva publicații cu…

Citește mai mult

Revărsare de har duhovnicesc în aula academică timișoreană

Manifestare comemorativă prilejuită de împlinirea a cinci ani de la trecerea în veșnicie a celui care a fost, 52 de ani, Mitropolit al Banatului, dr. Nicolae Corneanu „Trepte spre veșnicie” Sub acest generic, în 26 septembrie a.c., s-a desfășurat, în aula Filialei din Timișoara a Academiei Române, manifestarea omagială prilejuită de împlinirea a cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului dr. Nicolae Corneanu. Organizată din inițiativa Mitropoliei Banatului, Academiei Române, Filiala Timișoara și Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, întâlnirea de suflet a adunat, în spațiul academic…

Citește mai mult

Ziariști timișoreni premiați

Recent, la Palatul Parlamentului Sala „Constantin Brâncuși”, a fost celebrată „Ziua ziaristului roman”, manifestare organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR. Cu acest prilej, au fost acordate distincții unor ziariști care s-au remarcat printr-o „activitate consistentă și constantă în presa scrisă, în producțiile de radio și televiziune, dar și prin publicarea unor cărți de specialitate”, după cum a subliniat, în cuvântul rostit cu acest prilej, președintele național al uniunii, Doru Dinu Glăvan. Printre cei care au fost răsplătiți cu Diploma „Tot ce-i românesc nu piere” atribuită participanților la…

Citește mai mult

Profesorul Ioan David, membru de onoare ASTR

Valoarea corpului profesoral al Universității Politehnica Timișoara e confirmată încă o dată! Profesorului Ioan David, de la Facultatea de Construcții a UPT i s-a decernat, în cadrul unei ceremonii solemne, la sediul Academiei de Științe Tehnice din România, diploma de Membru de Onoare ASTR, în semn de recunoaștere a remarcabilei activități în domeniul științei și tehnicii. Prof.em.dr.ing. Ioan David este absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Construcții (promoția 1964) și al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de matematică (promoția 1972), iar din 1974 este doctor inginer. Și-a început cariera…

Citește mai mult

Centenarul Banatului 1919-2019 la Academia Română, Filiala Timișoara

În zilele de 28-29 iunie a.c., s-a desfășurat în aula Academiei Române, Filiala Timișoara, Simpozionul Științific Internațional cu tema „Centenarul Banatului: 1919-2019”, organizat de Academia Română, Filiala Timișoara și Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Societatea Enciclopedică a Banatului, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” din Arad, Episcopia Caransebeșului, Primăria și Consiliul Local Caransebeș, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, parteneri: Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnica din Timișoara, Asociația Șvabilor Bănățeni din Austria, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș, Muzeul Național al Banatului, Primăria și…

Citește mai mult

Istoria creaţiilor literare şi jurnalistice în context bănăţean

Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina şi Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timişoara, în colaborare cu Societatea (Fundaţia) Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina, au organizat în comun  Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Literatura şi presa în Banat”, ediţia a II-a, care, sub auspiciile Guvernului Provinciei Autonome Voivodina şi Adunării Oraşului Zrenianin, în perioada 6-7 aprilie curent, a avut loc la Zrenianin, la CASA Institutului, Centrul de Cultură şi Casa Oraşului. [one_half] Onoarea de a inaugura ediţia din acest an a Simpozionului, la şedinţa de…

Citește mai mult

CULTURA / Simpozion despre presa interbelică din Banat la Academia Română

Joi a avut loc la Institutul de studii banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române un simpozion dedicat istoriei presei din Banat. Evenimentul a venit în continuarea unui simpozion similar organizat anul trecut despre începuturile presei în Banat, iar anul acesta, tema a fost presa bănăţeană din perioada interbelică. În cadrul manifestării au fost aduse în discuţie mai multe publicaţii bănăţene din perioada cuprinsă între cele două deflagraţii mondiale. Ziarele sunt cu atât mai valoroase cu cât sunt mai vechi, a spus scriitorul Crişu Dascălu, prezent la simpozion. Evenimentul a…

Citește mai mult

Timișoreni prezenți la Congresul Național de Istorie a Presei, ediția a IV-a

Deoarece trecutul oferă cele mai perene lecții pentru prezent și viitor, și pentru că locul și rolul presei de-a lungul timpului a fost și obiectul cercetării unor timișoreni, la Congresul Național de Istorie a Presei, ediția a IV-a, desfășurat la Constanța, la mijlocul lunii aprilie, în cadrul Secțiunii Publicații și personalități interbelice, doamna Mariana Cernicova-Bucă de la Universitatea Politehnica din Timișoara, Departamentul de Comunicare și Limbi Străine a prezentat tema Aurel Cosma jr., reper fundamental în istoria presei din Banat; la secțiunea Presa Interbelică specializată. Interferențe, domnul Vali Corduneanu de…

Citește mai mult

Timişoara / Doi timişoreni prezenţi în Revista română de istorie a presei

  Asociaţia Română de Istorie a Presei a editat de curând un nou număr al Revistei române de istorie a presei (Anul IV, Nr. 2/8, 2010), publicaţie care apare bianual şi în al cărei colegiu redacţional se află dr. Mariana Cernicova, de la Universitatea Politehnica din Timişoara. Din cuprinsul acestei ediţii se remarcă şi alţi doi timişoreni. Unul este conf. univ. dr. Ioan David, de la Institutul de Ştiinţe Banatice „Titu Maiorescu”, Academia Română – Filiala Timişoara,  susţine un material dedicat  – „Banatul” (1926 – 1930), o revistă multiculturală?, iar…

Citește mai mult