Rețetele unui meniu complex

Zupă de cocoș cu tăiţei

Ingrediente: câteva bucăţi potrivite pentru supa dintr-un cocoş: aripi, gat, picioare (sau bucăţi cu os de găină, sau de pui, preferabil crescut în curte) – în jurul a 1 kg-1,5 kg, 1 ceapă mare, 2-3 morcovi (cam 200-250 gr.), pătrunjel – rădăcină, păstârnac, telina (cam 200-250 gr), opţional, se poate adăuga 1 căţel de usturoi iar vara, un ardei gras mic, verdeaţă, sare, piper.

Mod de preparare: Carnea bine curăţată de orice resturi de pene, eventual pârlită cu torţa de bucătarie sau la flacara aragazului şi apoi bine ştearsă cu şervete de hârtie, se pune la fiert în apă rece, cu o lingură de sare. Spuma formată la suprafaţă pe supa de pasare se va îndeparta de oricate ori este nevoie. Se fierbe în continuare supa de pasăre, la foc mic, aproape fără clocot, până când carnea se înmoaie bine. La fel, şi zarzavaturile vor fi fierte. Pentru o supa reuşită, focul trebuie să fie domol iar supa să nu clocotească. Dacă folosiţi tăiţei de casă, cu atât mai mult proaspeţi, nu este nevoie sa îi fierbeţi separat. Supa de pasăre strecurată se pune din nou pe foc. Se asezonează cu sare după gust. Când dă în clocot, se adaugă tăiţeii (sau găluştele). Dacă folosiţi tăiţei (fidea) de cumpărat, aceştia se fierb în apă cu sare, separat, se scurg, se limpezesc şi apoi se adaugă în supă.

Notă: Nu adăugaţi tăiţei decât în supa care va fi consumată imediat. Restul de supă se raceşte şi se păstrează la frigider, urmând să se dea în clocot şi să se adauge tăitei şi verdeaţă. Pentru ca supa să fie limpede, lăsaţi ceapa întreagă, nedecojită.

Supa se serveşte fierbinte, cu verdeaţă tocată deasupra. Poftă bună! (Sursa: Laura Laurenţiu)

 

Ceapă umplută ca la Caransebeş

Ingrediente: 8 cepe mari, 100g miez de nucă, 100g măsline, 4 felii pâine, 1 lingură făină, 1 lingură zahăr, 100ml ulei, 100g smântână, 100ml lapte, 2 linguri pastă de tomate, 100ml vin alb, 1 leg. marar, 1 leg. pătrunjel,  sare, piper după gust.

Mod de preparare: Cepele se curăţă, se spală şi se fierb întregi 30 de minute. Se lasă la răcit şi li se scoate miezul. Separat, se pregăteşte compozitia pentru umpluta stfel: nucile pisate se amestecă bine cu pâinea înmuiată în lapte, cu măslinele fără sâmburi şi tăiate în patru, sarea, piperul, miezul cepelor tocat şi verdeaţa tăiată mărunt. Se amestecă până la uniformizare. Cu această compoziţie se umplu cepele care se aşează în tava unsă cu ulei. Făina se rumeneşte puţin, se adaugă pasta de tomate, se lasă ca să se prăjească şi se stinge cu vinul alb. Se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloaşe, se adaugă zahărul si se mai fierbe cam 10 minute. Când sosul este gata, se toarnă peste cepele umplute, se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 15-20 minute. Preparatul se serveşte fierbinte, cu smântână deasupra. De asemenea se poate servi cu un grătar de ceafă de porc alături. Poftă bună! – (sursa: artaculinara.ro)

 

Tartă cu iaurt şi  nectarine

Ingrediente:7 foi de plăcintă, 1 ou, 150 g iaurt grecesc. 2 linguri zahăr pudră, esența de vanilie, 50 g unt topit pentru uns foile, 3-4 nectarine, 50 g miez de nucă, 1-2 lg miere.

Mode de preparare: Se tapetează cu hârtie de copt tava de aragaz.  Sparge oul într-un bol și adaugă zahărul pudra, iaurtul și esență de vanilie. Se mixează bine până la omogenizare. Se feliază nectarinele.  Așează câte o foaie de plăcintă în tavă și unge-o cu unt topit. Suprapune astfel toate foile de plăcintă. Se toarnă în mijloc amestecul de iaurt cu ou și se așează nectarinele feliate. Strânge marginile foilor și sigilează astfel tarta, apoi stropește marginea obținută cu unt topit. Se coace tarta cu caise în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru aproximativ 30 – 40  de minute sau până se rumeneşte frumos. După coacere, scoate tava din cuptor și lasă tarta la temperat. Garniseste totul cu miere și nuci mărunțite. Poftă!!  (sursa: bucataras.ro)