Crumpi în plec sau cartofi la tavă – reţetă din Banat

Ciorbă bănăţeană

Ingrediente: 300 g fasole albă uscată,  4 cartofi, 1-2 cepe roşii, 1 morcov, 1-2 ardei, 500 ml suc de roşii, 1 linguriţă boia iute, 300 g cârnaţi de casă picanţi, 2 legături pătrunjel proaspăt, 1 linguriţă ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare: Se lasă fasolea la înmuiat în apă călduţă, timp de 3-4 ore. Se scoate din apă şi se pune să fiarbă în câteva ape, până elimină toxinele. După ce s-a fiert, se scoate din apă şi se lasă în sită să se scurgă. Separat, se curăţă ceapa, ardeii, morcovul şi cartofii. Se taie cubuleţe, ca pentru ciorbă şi se înăbuşe câteva minute în uleiul de floarea-soarelui. Se adaugă aproximativ 2 litri de apă şi se pun să fiarbă la foc mediu, acoperite cu un capac. În acest timp, se taie cârnaţii felii şi se călesc în sucul propriu. După ce au fiert legumele, se adaugă sucul de roşii, sarea, piperul, boiaua iute, se mai lasă să clocotească 10 minute şi se serveşte cu bucăţile de cârnaţi şi pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Poftă să aveţi! Sursa: unica.ro

 

Crumpi în plec sau cartofi la tavă – reţetă din Banat

Ingrediente: 2 kg de cartofi, 3 linguri de legume în sare, 2 linguri ulei, 1 lingură boia, 4 cepe mari, 200 ml apă, 500 g cârnați, slănină, costiță, piper.

Mod de preparare: Se curăță cartofii și se taie felii. Se curăță și se taie ceapa felii subțiri. Într-o tavă de metal, se amestecă bine cartofii cu legumele în sare, boiaua, piperul, 2 linguri de ulei, ceapa. Se adaugă 200 ml apă. Se dau la cuptor la foc mediu timp de 30-40 de minute. Cârnații se taie bucăți, slănina și costița se taie, în evantai. Când cartofii sunt aproape gata, se scoate tava și se așază deasupra și afumăturile. Se pun înapoi în cuptor încă 20-30 de minute, până când sunt bine rumenite. Se servesc alături de murături. Putem spune că această reţetă seamănă cu cartofii franţuzeşti, doar că au fost înlocuite lactatele cu afumăturile. Sursa: (Sursa: lamasainbanat.ro)

 

Tartă cu cremă de vanilie şi banană

Ingrediente: crusta:65 gr unt, 60 gr untură de porc, 1 ou, 1 lingură zahăr, coaja rasă de la 1/2 lămâie, 240 gr făină alba, puţin unt; crema de vanilie: 3 gălbenuşuri de ou, 4 linguri zahăr, 4 linguri făină, 500 ml lapte, 1/2 păstaie vanilie, 2 plicuri zahăr vanilat, 3 banane; sos de ciocolata: 100 ml frişcă lichidă; 50 gr ciocolată neagră.

Mod de preparare: Pentru aluat amestecăm într-un bol ingredientele şi frămânăam până obţinem un aluat care nu se mai lipeşte de mâini. Lăsăm aluatul la odihnit aprox 20 de minute apoi întindem o foaie rotundă pe care o asezăm într-o tavă de tartă unsă cu unt. Surplusul de aluat de pe margini îl tăiem şi îl putem păstra la congelator. Dăm tava la cuptorul preîncâlzit la foc potrivit până se rumeneşte crusta deasupra, aprox 20 de minute.

Crusta de tartă o scoatem apoi pe un platou.

Crema de vanilie: punem gălbenuşurile şi zahărul într-un vas rezistent la căldură şi amestecăm cu un tel. Adăugam treptat făina apoi laptele,  amestecând cu telul. Despicăm păstaia de vanilie şi o punem în vas. Punem vasul pe foc şi amestecăm mereu să nu se formeze cocoloaşe.

Luăm de pe foc în momentul în care a căpătat consistenţa unei budinci. Adăugăm apoi zahărul vanilat şi amestecăm. Turnăm crema în crustă şi nivelăm.

La final, tăiem bananele rondele si le punem de jur imprejur peste crema de vanilie. Ciocolata o topim pe baie de aburi împreună cu frişca şi cu o lingură o punem peste banane.

Dăm tarta la frigider câteva ore înainte de a servi. Poftă!! (Sursa: bucataras.ro)