Actiunea de evaluare a efectivelor pentru specii de animale salbatice strict protejate

Acţiunea de evaluarea a efectivelor pentru specii de animale sălbatice strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2016, la nivelul judeţului Timiş Având în vedere atribuţiile ce revin Agenţiei pentru Protecţia Mediului  Timiş, de a întreprinde demersurile necesare desfăşurării în condiţii optime a acţiunii de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2016, la nivelul judeţului Timiş, în vederea transmiterii datelor înregistrate la nivel central pentru realizarea studiilor speciale de evaluare a stării resurselor…

Citește mai mult

Florale de Pasti

Moneda forte a FMI: Viata. O da si invie. Moneda forte a femeii: Viata O da si invie. In ce context? De ce sunt doua randuri de garduri in jurul animalelor, in Parcul Romanescu?  Oamenii s-au salbaticit. Animalele nu mai pot avea incredere in ceea ce primesc de la ei. Teatrul de Vara: Tinerii isi scriu pe ziduri. Dragostea. Dorintele. Urarile. Unele, sunt naïve. Altele, prea decente. E un impuls. Pe care toti il avem. Unii, si-l autocenzureaza. Sau distileaza. Mai poetic. Nu poti cenzura un gest spontan. Problema e…

Citește mai mult

Despre oamenii simpli

Deseori stau şi mă mir cum îşi complică unii inutil viaţa, fapt pe care îl întâlnim doar în cazul oamenilor – niciun animal nu face niciodată lucruri inutile. Dacă nu au ce face, dorm. Mai mult, dacă privim cu atenţie animalele, constatăm că ele ştiu chiar să se plictisească, ceea ce noi, distraşi fiind de tot mai multe gadget-uri, am uitat demult. Pe de altă parte, am mai spus-o şi scris-o de nenumărate ori, nu cred nici în adăugarea oricărui adjectiv pe lângă substantivul om. Nu există categoriile om bun…

Citește mai mult

Despre Uniunea Europeană, despre România şi iar despre Uniunea Europeană

În principiu, atunci când mergi la Grădina Zoologică, te aştepţi să vezi animale; la pinacotecă, tablouri; la măcelărie, carne; la păstrăvărie, păstrăvi. Nu este nicio filozofie ca la cizmar să-ţi repari ghetele, să alimentezi maşina cu carburant, dacă vrei să te deplasezi cu ea, să pedalezi, dacă mergi cu bicicleta, să dai din picioare, dacă mergi pe jos, să afli ştiri, dacă citeşti un ziar, să vezi un film, dacă mergi la cinematograf etc. etc. Ce se întâmplă însă cu ţara noastră de o bună bucată de vreme? Din Vest,…

Citește mai mult

Povestea Madagascarului, despre baobab si voluntourism

Dupa lansarea oficiala in Romania, in luna mai 2012, a conceptului de voluntourism, J’Info Tours a initiat recent, prin doamna Carmel Pavel, Presedinte J’Info Tours, o incursiune demonstrativa la Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa si  Muzeul Botanic din Gradina Botanica Bucuresti.    Madagascar este a patra insula ca marime din lume, mediul natural pentru 5% din speciile de plante si animale, dintre care 80% sunt unice în lume. Printre exemplele cele mai notabile de biodiversitate sunt sase specii de baobabi endemici.  Baobabul este un copac care poate trai chiar…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Primarul, viceprimarul şi şeful DSV din Botoşani, urmăriţi penal pentru eutanasierea a peste 200 de câini

Magistraţii Judecătoriei Botoşani au dispus, luni, începerea urmăririi penale faţă de primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, viceprimarul Florin Ghiorghiţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Minodora Vasiliu, medicului veterinar Cristian Pancu şi faţă de alţi doi angajaţi ai Primăriei Botoşani implicaţi în eutanasierea, în urmă cu aproape un an, a peste 200 de câini comunitari. Potrivit portalului oficial al justiţiei, magistraţii Judecătoriei Botoşani au admis, în parte, plângerea făcută de mai multe asociaţii pentru protecţia animalelor faţă de rezoluţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani de neîncepere a…

Citește mai mult

MEDIU / Vier Ptofen atrage atenţia în cazul hainelor umplute cu puf de la gâşte hrănite forţat

De multe ori, ne gândim că doar hainele de blană naturală au legătură cu cruzimea împotriva animalelor. Nu ne-am gândi că şi o banală canadiană sau o pernă cu puf de gâscă provine de la animale care nu au văzut niciodată lumina soarelui şi au fost hrănite cu forţa până au murit. Vier Ptofen acuză compania North Face că îşi umple canadienele cu puf de la gâşte hrănite cu forţa pentru pateul de foie gras, crescute în aceste condiţii în Ungaria.  Iată comunicatul integral al celor de la Vier Ptofen:…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Un rechin femelă, fără a fi în contact cu masculi, a depus ouă al patrulea an consecutiv

În Dubai, un rechin-zebră femelă dintr-un acvariu din emirat a avut pui al patrulea an consecutiv, deşi n-a fost în contact cu niciun mascul. Este un caz de partenogeneză observat şi la alte animale şi care îi intrigă pe specialişti pentru că se repetă cu regularitate, relatează maxisciences.com. Zebedee, un rechin femelă dintr-un acvariu din Dubai, a depus ouă din care au ieşit mici animale perfect sănătoase. Se întâmplă al patrulea an consecutiv. N-ar fi nimic surprinzător, doar că rechinul n-a fost niciodată în contact cu vreun mascul, informează BBC.…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / Cheetah, cimpanzeul lui Tarzan, a murit

Cimpanzeul Cheetah, cel care a jucat în filmele cu Tarzan de la începutul anilor 30, a murit la un adăpost pentru animale din Florida, la vârsta de 80 de ani, relatează miercuri Associated Press. Sanctuarul pentru primate Suncoast din Palm Harbour a anunţat că Cheetah a decedat la 24 decembrie, în urma unui blocaj renal. Directoarea adăpostului, Debbie Cobb, a declarat miercuri pentru ziarul local Tampa Tribune că Cheetah era un cimpanzeu sociabil, căruia îi plăcea să picteze cu degetele şi să vadă oameni râzând. În tinereţe, Cheetah a fost…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Mâncatul puțin face mintea mai tânără

Mâncaţi mai puţin şi veţi avea mintea mai tânără. Dacă vreţi să nu mai spuneţi „Am început să uit de la mâna pan’ la gură ” luaţi aminte la sfatul oamenilor de ştiinţă care arată într-un studiu că dacă mâncăm mai puţin, tinereţea creierului poate fi menţinută mai mult timp.   Experimentul a fost realizat pe şoareci şi s-a observat ca aceste animale au secretat o molecula care activează un număr semnificativ de gene asociate cu longevitatea şi sănătatea creierului.   Efectele restricţiei calorice se produc la şoareci, atunci când…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / În Ungaria, câinii care nu sunt de rasă autohtonă vor fi taxaţi

Una din cele mai insolite legi adoptate de Parlamentul de la Budapesta este aceea care permite municipalităţilor să impoziteze proprietarii de câini, dar numai în cazul în care aceştia nu deţin o rasă autohtonă, scrie ziarul Le Monde în ediţia de vineri. Guvernul conservatorului Viktor Orban a dat deja dovadă de o creativitate incontestabilă, în scopul măririi bugetului statului, când a decis aplicarea de taxe asupra băncilor sau pe produsele alimentare nesănătoase. De această dată, parlamentarii de la Budapesta au găsit o formă inedită de preferinţă naţională. Au modificat legea…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Peste 20 de persoane suspectate de furt de animale

Peste 20 de persoane au fost duse la audieri la sediul Poliţiei Municipiului Târgovişte, vineri dimineaţă, în urma celor 19 percheziţii desfăşurate în judeţele Dâmboviţa şi Prahova pentru prinderea şi destructurarea unei grupări suspectate de sustragere de animale. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa, Raluca Florescu, a declarat că percheziţii au loc în localităţile Moreni, Găeşti, Târgovişte, Hulubeşti, Gura Şuţii şi Gura Ocniţei, dar şi în patru locaţii din Prahova. La acţiune, participă peste 200 de poliţişti din Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi de la Inspectoratul General al Poliţiei…

Citește mai mult

MEDIU / Unde sunt iernile de altădată ?

Teoriile schimbărilor climatice se dezbat contradictoriu în continuare, unii cercetători susţinând că acestea s-ar  datora mai mult razelor cosmice decât gazelor de seră rezultate în urma activităţilor umane. Indiferent de interpretabilele legaturi între razele cosmice, gazele de seră, păturile de nori şi încălzirea globală, oamenii observă  o schimbare nefirească a succesiunii normale  a anotimpurilor cunoscute. În ultimii ani, verile s-au prelungit, amestecându-se cu toamnele, nemaiştiind prin octombrie, începutul lui noiembrie ale cui sunt temperaturile. Mulţi dintre noi îşi amintesc de vânturile reci care aduceau zăpadă abundentă la sfârşitul toamnei şi…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Afecţiunea pentru animalele de companie

Afecţiunea unor oameni pentru animalele lor de companie este uneori fără limite. Relaţiile pisică-stăpân par a fi uneori la fel de intense ca relaţiile interumane. Este constatarea îngrijorătoare a unui studiu al Harris Interactive pentru Purina One despre francezi şi pisicile lor, relatează 20minutes.fr. Acest comportament este efectul trist al izolării tot mai mari sau dovada unui interes emoţionant pentru prietenii necuvântători – sondajul dezvăluie cifre cel puţin surprinzătoare. Mai puţin costisitoare decât psihologul, mai puţin cicălitoare decât o prietenă şi mai puţin curioasă decât mama este pisica: 56% din…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Animalele hrănite cu vegetale modificate genetic nu au probleme de sănătate

Animalele hrănite mai mult de trei luni cu porumb, orez, soia sau cartofi modificate genetic nu au probleme de sănătate şi sunt la fel de sănătoase ca cele care se hrănesc cu vegetale nemodificate genetic, arată un studiu ce va apărea în revista Food and Chemical Toxicology, citat de AFP. Astfel dezbaterea asupra OGM-urilor din punct de vedere sanitar s-a încheiat, a spus marţi Agnes Ricroch, genetician la Institutul AgroParisTech şi profesor universitar, care a condus studiul. Echipa ei a studiat timp de un an datele din 24 de studii…

Citește mai mult

PARANORMAL / Misterul Voodoo

Vodun este o religie antică, parcticată de circa 30 de milioane de oameni, în Africa de Vest de naţiunile din Benin, Togo şi Ghana. Cu un număr mare de divinităţi, sacrificii animale şi posedări spirituale, voodoo cum este cunoscut de restul lumii, este una din cele mai neînţelese religii de pe glob. În Statele Unite ale Americii, voodoo a fost pus într-o imagine nefavorabilă de către Hollywood, demonizată de către misionarii creştini şi parodiata de magazinele de suveniruri din New Orleans. John Burnett de la NPR a călătorit la Togo…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Aproape 25.000 de plante şi animale pe cale de dispariţie

Aproximativ 24.216 de specii animale şi vegetale sunt pe cale de dispariţie în lume, potrivit ultimei liste roşii publicate joi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor Naturale (IUCN), informează site-ul MaxiSciences. Din cele 61.900 de specii studiate, 801 au dispărut deja, cum este cazul rinocerilor negri, decimaţi de braconaj. Alte 4.000 sunt în pragul extincţiei, iar 5.700 sunt într-o situaţie disperată. Trebuie aplicate urgent măsuri de conservare a speciilor ameninţate, afirmă Simon Stuart, preşedintele Comisiei de salvare a speciilor din cadrul IUCN. Trebuie să se gestioneze mai…

Citește mai mult

ADMINISTRATIE / Iubeşti animalele? Poţi adopta unul de la Zoo

Primăria Timişoara dă posibilitatea tuturor timişorenilor să adopte un animăluţ de la Grădina Zoologică, pentru a crea condiţii şi mai bune pentru animale. „Părintele” adoptiv nu va avea drept de proprietate asupra animalelor, dar va putea beneficia de o serie de facilităţi. Din banii adunaţi, se vor îmbunătăţi condiţiile actuale de viaţă ale animăluţelor şi vor fi dezvoltate habitate noi. De asemenea, dacă banii vor fi suficienţi se vor asigura servicii sanitar-veterinare pentru animale şi traininguri de specialitate pentru angajaţi. Procedura de adopţie este deschisă tuturor: persoanelor fizice, familiilor, şcolilor,…

Citește mai mult

Nou schimb de experienţă la Szeged pentru agricultorii timişeni

Agricultorii timişeni au ocazia să participe la un nou schimb de experienţă pe tema cultivării legumelor şi fructeloir organice,darşi a creşterii de animale. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează o nouă vizită de documentare în judeţul Csongrad din Ungaria, iar agricultorii timişeni vor avea ocazia să înveţe de la cei din ţara vecină. Vizita vafi organizată în perioada 18-20 septembrie, iar înscrierile sunt deschise până în data de 2 septembrie. Toate cheltuielile de cazare şi transport vor fi suportate prin proiect, dar numărul de locuri este limitat. Se…

Citește mai mult

Instinctul de supraviețuire al animalelor

Fie că sunt drăguțe și drăgălașe, fie că sunt sălbatice sau exotice, animalele fascinează fiecare om. De aceea, BBC wild documentaries și National Geographic au realizat o întreagă galerie de imagini ce relevă magia vieții animalelor, fie ele libere sau în captivitate. Un urs polar din grădina zoologică din Praga mănâncă un fruct înghețat. Un pui de lebădă se adăpostește sub aripa mamei – Stralsund, Germania. Grauri albaștri certându-se pentru mâncare – Grădina zoologică din Zurich, Elveția. Delfini în deschiderea rundei a doua a Billabong Pro – Africa de Sud.…

Citește mai mult

9 august, Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice

9 august este sărbătoarea la nivel mondial a Grădinilor Zoologice. Ziua va fi marcată şi la Grădina Zoologică din Timişoara. Toţi vizitatorii care vor călca pragul Grădinii de la Pădurea Verde vor avea acces gratis marţi. Pe lângă animalele cu care timişorenii sunt deja obişnuiţi, marţi copiii se vor putea bucura şi de prezenţa unor clovni care îi vor înveseli. Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice este sărbătorită în fiecare an pe data de 9 august în întreaga lume. Aceasta este ziua în care grădinile zoologice ar trebui să se umple…

Citește mai mult

O cincime din animalele si plantele de pe planeta sunt amenintate cu disparitia

Cercetatorii care au alcatuit „Lista rosie a speciilor amenintate cu disparitia” spun ca proportia acestora din urma se afla intr-o crestere ingrijoratoare. Chiar daca au existat cazuri in care munca specialistilor in conservare a salvat specii pe cale de disparitie, situatia nu este deloc imbucuratoare – una din cinci specii de animale si plante de pe glob este pe cale de disparitie, conform unui studiul lansat in cadrul summitului ONU pe biodiversitate din Japonia. Studiul arata ca amfibienii raman cele mai amenintate dintre animale, 41% dintre ei fiind pe cale…

Citește mai mult