Sunt încă bani disponibili pentru microîntreprinderile din orașele Regiunii Vest

Firmele cu mai puțin de 9 angajați – microîntreprinderi, care doresc să obțină finanțări europene nerambursabile pentru a construi sau extinde spații de producție ori prestări servicii, pentru a achiziționa echipamente și tehnologii noi sunt așteptate să aplice cu proiecte în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020. Regiunea Vest are 10,77 milioane euro la dispoziție în cadrul apelului 2 de proiecte pentru Prioritatea de Investiții 2.1.A – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri…

Citește mai mult

Noi finanțări europene, atrase prin Regio-POR 2014-2020, în localitățile din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest și primăriile din localitățile Ciacova (Timiș), Călan, Petrila (Hunedoara), Ineu și Vinga (Arad) au semnat astăzi, 21 februarie 2019, contracte de finanțare în valoare totală de aproape 7 milioane de euro, destinate eficientizării energetice a clădirilor publice și rezidențiale, precum și îmbunătățirii infrastructurii educaționale. În județul Hunedoara, proiectele contractate vizează atât zona publică, prin reabilitarea termică a Centrului de Sănătate Multifuncțional Petrila – Spitalul de Urgență Petroșani, cât și zona rezidențială, prin eficientizarea energetică a…

Citește mai mult

Studiu: TV – distracţia favorită la cină în gospodăriile europene

    Jumătate din europeni au un oaspete nelipsit de la cinele în familie: televizorul. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de către E.ON în opt ţări europene. Programul de la televizor se potriveşte de cele mai multe ori cu pizza şi pastele, asta de vreme ce în Italia 68% din totalul gospodăriilor au televizorul pornit în timpul mesei. După italieni şi britanici (58%), românii urmează în topul celor care obişnuiesc să se uite la ştiri, reportaje, filme sau seriale în timp ce servesc cina, 52% dintre ei luând cina…

Citește mai mult

Devieri trasee in saptamana mobilitatii

R.A.T.T. anunţă că în data de 20 septembrie timp de două ore în intervalul orar 12:00 – 14:00, cu ocazia „Săptămânii mobilităţii europene”, vor fi modificate mai multe trasee, după cum urmează: Linia 16: strada Cluj – Piaţa Leonardo da Vinci – Bulevardul Michelangelo – strada Grozăvescu şi retur (troleibuzele de pe această linie nu vor circula pe Bulevardul Vasile Pârvan, strada 20 Decembrie şi Bulevardul I.C. Brătianu); Linia E3: strada Cluj – Bulevardul Victor Babeş – bulevardul Mihai Viteazu – Splaiul Tudor Vladimirescu; Linia E7: Bulevardul 16 Decembrie –…

Citește mai mult

Noi sisteme de apa si canalizare din fonduri europene

Aquatim SA a recepţionat de curând o parte din lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi a sistemului de canalizare din Timişoara. Lucrările fac parte dintr-un proiect amplu de investiţii derulat de Aquatim în perioada 2008 – 2014 denumit  „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Proiectul este cofinanţat în proporţie de peste 70% de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu.   Străzile din Timişoara care beneficiază de sistem nou de canalizare sunt Theodor Aman,…

Citește mai mult

Diferentele de reglementare din domeniul energiei electrice si gazelor in 15 tari europene si Romania

  În Europa, nu există două ţări cu aceleaşi reglementări în sectorul energiei şi gazelor. În acelaşi timp, reglementările din acest domeniu sunt foarte complexe, făcând dificilă înţelegerea acestor pieţe. Diferenţelor de reglementare li se adaugă presiunea crescândă a autorităţilor pentru eficienţă mai mare şi scăderea costurilor, ca şi interferenţele politice, care pot conduce la lipsa de stabilitate a mediului de reglementare. Având în vedere că jucătorii din aceste pieţe sunt în căutare de informaţii comparative legate de riscul de reglementare şi de idei noi pentru eficientizare sau de date…

Citește mai mult

Bancile europene dau dovada de un optimism moderat pe masura ce continua redresarea

  – O treime dintre bănci încă estimează o creştere a provizioanelor de risc de credit – Dezintermedierea va continua: 50% dintre instituţiile intervievate estimează că vor continua să îşi reducă expunerea – Mai puţin de 25% dintre bănci se aşteaptă să apeleze în mai mare măsură ca anul trecut la finanţarea băncii centrale şi aproape 40% estimează că vor rambursa aceste programe în următoarele şase luni – În ciuda mediului economic dificil şi a potenţialului limitat de creştere a veniturilor, mai multe bănci se aşteaptă la o îmbunătăţire a…

Citește mai mult

Retele noi de apa si de canalizare in Timisoara, din fonduri europene

În cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” finanţat peste 70% din fonduri europene, în această periodă, în Timişoara se lucrează  pe străzile Theodor Aman, Radu de la Afumati, Homorod, Anvers, Grigore Ureche, Răscoala din 1907, Podgoriei, Romaniţei, Contemporanul, Bacalbaşa, Paganini, Sofocle şi Calea Urseni.  Lucrările vor continua pe mai multe străzi din zonele de nord şi de sud ale municipiului Timişoara. Investiţiile constau în construcţia reţelei stradale de alimentare cu apă şi de canalizare, construcţia branşamentelor de apă, inclusiv a apometrelor,…

Citește mai mult

Certificarea conformitatii produselor. Reglementari europene

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), a Centrului Naţional pentru Încercare şi Expertizarea Produselor LAREX (C.N.I.E.P.–LAREX) organizează în data de 28 mai 2013, ora 1000, în Sala Timiş a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22, dezbaterea interactivă cu tema: Certificarea conformitaţii produselor. Reglementări europene Evenimentul se adresează producătorilor şi distribuitorilor care activează în domenii ca: alimentar, textil, chimic, petrolier, cosmetice, ambalaje şi hârtie, altele. Tematicile supese dezbaterii vizează:                 Certificări de produse având în…

Citește mai mult

Noi contracte semnate in cadrul proiectului finantat din fonduri europene

În lunile martie și aprilie, Aquatim SA a semnat încă patru contracte de lucrări din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Astfel, în data de 22.03.2013, s-a semnat contractul ”Extinderea şi modernizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Buziaș”, în valoarea de aproximativ 10 milioane lei (fără TVA), iar în 05.04.2013, s-a semnat contractul “Extinderea şi modernizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Făget”, în valoarea de aproximativ 9,5 milioane lei (fără TVA). Ambele contracte…

Citește mai mult

Santiere in lucru la investitiile din fonduri europene

  În cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” au fost demarate o serie de lucrări în Timișoara și Sânnicolau Mare. Astfel, în Timișoara au început lucrările de extindere a rețelei de canalizare pe străzile Theodor Aman (480 m), Anvers (355 m), Homorod (350 m), Grigore Ureche (336 m), Radu de la Afumați (325 m), Răscoala de la 1907 (446 m) și Romaniței (412 m). De asemenea, pe Calea Bogdăneştilor, Calea Urseni şi 13 străzi din zona Freidorf, constructorul a preluat amplasamentul,…

Citește mai mult

Doi romani la Campionatele Europene de patinaj artistic de la Zagreb

Zoltan Kelemen (masculin) şi Sabina Măriuţă (feminin) vor reprezenta România la Campionatele Europene de patinaj artistic, care vor avea loc la Zagreb, de miercuri până duminică. Kelemen (26 ani) a reuşit cea mai bună performanţă la Europene anul trecut, când s-a clasat pe locul 14. Pentru el este a şaptea ediţie a Campionatelor Europene la care participă, în palmaresul său figurând şi patru ediţii ale Campionatelor Mondiale, precum şi Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010. Măriuţă (va împlini 18 ani pe 2 februarie), care locuieşte în Canada, este la…

Citește mai mult

Bancile europene prevad reduceri de personal pe fondul crizei prelungite

Măsurile adiţionale de reducere a cheltuielilor, creditarea limitată şi presiunea pe consolidare – vor defini o industrie bancară mai precaută în următoarele şase luni Reducerea costurilor şi, în special, reducerile de personal au urcat pe lista de priorităţi, atât pentru băncile de retail cât şi pentru cele de investiţii pentru următoarele şase luni. Băncile vor avea de confruntat creşterea îngrijorărilor în privinţa economiei europene şi a crizei datoriilor suverane, conform European Banking Barometer, lansat astăzi de Ernst & Young. European Banking Barometer este un studiu bi-anual care include 270 de…

Citește mai mult

Cercetatori din sase tari europene se intalnesc la Aquatim

Aquatim găzduieşte joi o întâlnire de lucru a echipei internaţionale de cercetători implicate în derularea proiectului european LOCAW – Emisii reduse de carbon la locul de muncă. Echipa de proiect va petrece una din zilele întâlnirii lor anuale la Timişoara. Programul începe la ora 10, la Staţia de epurare (str. Păstorilor nr. 1), unde managementul Aquatim va prezenta strategia de dezvoltare a societăţii şi investiţiile cu impact asupra mediului, iar echipa LOCAW va face o trecere în revistă a activităţilor şi rezultatelor din cadrul proiectului. În continuare se va vizita…

Citește mai mult

Ziua Cooperării Europene va fi sarbatorita in 21 septembrie

În 21 Septembrie 2012 pentru prima dată va fi sărbătorită Ziua Cooperării Europene în toată Uniunea Europeană și în țările vecine. Aproximativ 80% dintre programele de cooperare teritorială europeană s-au alăturat campaniei și peste 160 de evenimente vor fi organizate în toată Europa în cursul săptămânii 17-23 septembrie 2012. Obiectivul Zilei Cooperării Europene desfășurată sub sloganul “La granițe, ne dezvoltăm împreună” este de a celebra realizările cooperării dintre regiunile și țările europene. Cooperarea nu se rezumă doar la granițele interne ale Uniunii Europene, ea este prezentă și în cazul granițelor…

Citește mai mult

Finantare din fonduri europene

Ieri, în prezenţa Domnului prefect Eugen Dogariu şi a doamnei subprefect Liliana Oneţ a avut loc la Instituţia Prefectului Judeţul Timiş, reuniunea de lucru cu reprezentanţii instituţiilor din judeţul Timiş, care au calitatea de unităţi de implementare, organisme intermediare, agenţii de plată, unităţi ale ministerelor în teritoriu. Întâlnirea a avut drept scop cunoaşterea stadiului derulării programelor de finanţare din fonduri europene derulate la nivelul judeţului Timiş şi a problemelor cu care se confruntă aceste instituţii. A fost evidenţiat faptul că, există încă linii de finanţare deschise sau care se vor…

Citește mai mult

Spiritul valorilor europene

Noul Presedinte al Caliciei apasa pe butonul 3 al telefonului negru cu 12 butoane, din stanga biroului prezidential. Din telefon iese un piticut: –         Porunceste, Stapane! Si iti voi indeplini orice dorinta! –         Spune-mi, te rog, cine este de vina pentru criza in care a ajuns Calicia? –         Mi-e teama, Stapane, ca primele doua nume care sunt de vina sunt numele Noului Presedinte, si al Noului Premier! –         Dar cum te cheama pe tine, Duhule din telefon? –         Sunt Fostul Premier. Sunt Emil Boc.

Citește mai mult

Romania risca sa piarda în favoarea Greciei, fondurile structurale neutilizate

România riscă să piardă definitiv sume importante din fondurile europene gratuite care ar putea fi alocate, în condiţiile crizei actuale, Greciei în primă istanţă sau poate şi Spaniei, scrie Deutesche Welle. Conform acestei surse, preţul pe care UE este dispusă să-l plătească pentru ca Grecia să rămână în zona euro ar putea conţine şi fondurile structurale rămase neutilizate. În noaptea de miercuri spre joi, Germania şi Franţa au avut puncte de vedere ireconciliabile cu privire la aspectele centrale privind zona euro. Totuşi participanţii au căzut de acord asupra unor chestiuni…

Citește mai mult

Cabinetul Ponta preia obiectivele guvernarii Ungureanu in privinta fondurilor UE

Viitorul Guvern USL preia de la Guvernul Ungureanu monitorizarea celor 150 de proiecte prioritare pe fonduri europene, însă în privinţa fondurilor de coeziune obiectivul pentru anul 2012 se limitează la creşterea substanţială a gradului de absorbţie, în condiţiile în care executivul precedent avansase ca ţintă atingerea a minimum 20% rată de absorbţie pe politica de coeziune. Programul de guvernare al viitorului Cabinet, înaintat joi seara Parlamentului, la Capitolul Afaceri europene. Gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune, prevede Creşterea substanţială a gradului de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune până…

Citește mai mult

Traian Basescu a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului de stabilizare si asociere a Serbiei la UE

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, joi, Legea pentru ratificarea Acordului de stabilizare şi de asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Serbia, pe de altă parte, semnat la Luxemburg la 29 aprilie 2008, informează Administraţia Prezidenţială. La începutul lunii aprilie, plenul Senatului a aprobat proiectul de ratificare a Acordului de stabilizare şi de asociere a Republicii Serbia la Uniunea Europeană. Prezent la dezbaterile din plenul Senatului, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a susţinut că politica României a fost, în mod consecvent, una…

Citește mai mult

Ce confirmă creşterea cofinanţării la 95% pentru cinci programe cu fonduri structurale pentru România

Comisia Europeană a confirmat, vineri, că România va beneficia de o rată a cofinanţării de la Uniunea Europeană de 95% pentru cinci programe operaţionale, aferente fondurilor structurale. Programele respective sunt ”Creşterea competitivităţii economice”, ”Transporturi”, ”Mediu”, ”Asistenţă tehnică” şi ”Dezvoltarea capacităţii administrative”, iar executivul UE a informat deja joi Ministerul Afacerilor Europene în această privinţă. Există deja o decizie luată în decembrie 2011 privind mecanismul de top-up (articolul 77(2) al Regulamentului Consiliului nr 1083/2006 aşa cum a fost amendat de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1311/2011 din 20 decembrie…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Tony Blair: Dacă veţi compara ce aveţi cu ce a fost, puteţi fi foarte mândri

Fostul premier britanic Tony Blair a afirmat luni, la Universitatea Româno-Americană, că este foarte optimist în legătură cu viitorul ţării noastre, viitor comun cu cel al ţărilor europene care trebuie să rămână unite în faţa marilor provocări internaţionale. În opinia oficialului laburist, ţări precum România pot să înveţe ţări din restul lumii în legătură cu ceea ce înseamnă libertatea. Avem foarte multe de învăţat unii de la alţii şi unii împreună cu alţii. Şi acesta este un motiv pentru care am venit aici în 1999. Exista un discurs împotriva intrării…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / Uniunea Europeană interzice oficial zahărul în sucurile de fructe

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe, în rândul cărora a fost inclus şi sucul de roşii. În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, îndulcitori. Nectarurile, făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conţine îndulcitori, dar nu mai pot avea etichete de tipul „fără adaos de zahăr”, pentru a pune capăt potenţialelor confuzii. Noua directivă ar urma să intre în vigoare…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Jeffrey Franks va face o vizită în România pe 21 şi 22 februarie

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, va face o vizită la Bucureşti, în zilele de 21 şi 22 februarie, în urma unei invitaţii primite din partea primului ministru Mihai Răzvan Ungureanu. Jeffrey Franks va fi însoţit de Istvan Szekely, directorul de ţară al Comisiei Europene. La cererea primului ministru român, recent numit, Mihai Răzvan Ungureanu, domnii Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România, şi Istvan Szekely, directorul de ţară al Comisiei Europene, vor face o vizită la Bucureşti, marţi 21 şi miercuri 22 februarie, pentru a se…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Cioloş declară că trebuie menţinut ritmul plăţilor pentru proiectele agricole europene aflate în implementare

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat joi la Guvern că în acest an România nu riscă dezangajări ale fondurilor europene în acest domeniu, dar trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare. Cioloş a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că în acest an nu există riscul dezangajării fondurilor, subliniind însă că trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în…

Citește mai mult