ODA LIMBII ROMANE

Limbă română, limbă română, Miere şi sare, suflet în mână, Ploaie-n ţărână, apă-n ulcior, Limbă română, limbă de dor… Limbă română, sfântă lumină, Loc cu verdeaţă, pentru hodină, Codrului, cerului, apelor – grai, Limbă română – gură de Rai … Limbă română, caier de şoapte, Care ne toarce ziua din noapte, Limbă română, vâsc în pridvor, Limbă română, limbă de dor… Limbă română, limbă de tei, Trupul şi sufletul bunilor mei, Limbă română, ce dulce ştii Că îţi rămânem, veşnic, copii! Limbă română, poartă de brad, Celor ce urcă, chiar…

Citește mai mult

Piept de pui cu miere si portocala

Ingrediente: un piept de pui mare o portocală 3 linguri de miere 2 linguriţe de oregano sare piper Pieptul de pui se împarte în două bucăţi, se condimentează după gust, se unge bine cu miere, se presară oregano şi se crestează. Portocala se curaţă de coajă şi de partea albă cât mai bine, ca să nu fie amară. Aşezăm câte o felie de portocală în crestăturile pieptului şi dăm la cuptor pentru 30 de minute. Serviţi cu garnitură de cartofi, ciuperci sau orez cu legume.

Citește mai mult

Rugăciune

Şi de-am să dau – din chipul Tău de miere Am să împart –  nu dintr-a mea putere – Şi totuşi, buruiana –mi de nimic, Va da şi ea, obolu-i, cât de mic –   Oricât de seacă, lumii, va să doară Neînsemnata-mi eului povară , Cu-un fir de iarbă, dă-mi, şi din neant, Să înmulţesc  enormul  Tău talant –   De-Ţi voi aduce, ca dobândă, crucii, În loc de troiţă-n inima răscrucii, Doar picătură-n  ploaia-Ţi cuvântată, Ce flori vor răsări din ea, odată!    Fir de nisip sunt, unde…

Citește mai mult

Compot de cireşe cu trandafiri şi portocală

Cine nu îşi poate etala nici inima, nici creierul, nici muşchii, îşi expune chiloţii. Fericit a fost Iisus Hristos, că a avut o singură Iudă! Pe masa vieţii, este şi miere, şi aguridă. Și amândouă sunt bune.   –          De ce merg calicienii la vot? –          Ca să îi aleagă pe cei care vor mânca în numele lor.   Dacă un căcat are mulţi bani, fiţi siguri că ajunge un căcat mare.   –          Ce vreau eu de la cel pe care îl votez? –          Sănătate şi nesingurătate.   Un…

Citește mai mult

80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic in Romania, merge la export

România exportă 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, principalele pieţe fiind Germania şi ţările nordice, a declarat vineri, la Târgul Naţional al Mierii, consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega. Din păcate 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, circa 3.650 de tone în 2010, a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice, pieţe unde se înregistrează cel mai mare consum de miere, a spus Daniela Rebega. Numărul apicultorilor români aflaţi în conversie sau certificaţi ecologic a înregistrat o creştere de la…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Lemon Chicken

Ingrediente: 1 kg piept de pui fără os și pieliță 2 linguri de sos de soia 1/2 linguriță de sare 2-3 ouă (depinde de mărimea lor) 4 lingurițe de amidon alimentar 1/2 linguriță de praf de copt piper alb după gust ulei pentru prăjit 25 ml miere 250 ml supă de pui 1 1/2 lingură amidon alimentar 2 linguri suc de lămâie 3/4 – 1 linguriță de sare 3 felii lămâie 2 linguri ulei șofran (opțional)   Mod de preparare:   Se spală, se curăță de oase și se scoate…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Mierea și scorţișoara tratează artrita

Suferiţi de infecţii urinare, artrită, dureri de dinţi sau afecţiuni ale stomacului? Încercaţi câteva remedii naturiste pe bază de miere și scorţișoară, care vă vor calma durerile și vă vor întări sistemul imunitar. – Artrita. Amestecaţi patru linguri de miere cu puţină apă călduţă și apoi adăugaţi o linguriţă de scorţișoară. Faceţi o pastă pe care o aplicaţi, masând ușor, pe partea de corp afectată. Durerea cedează în aproximativ 15 minute, în cele mai multe cazuri. Pacienţilor cu artrită li se recomandă și să bea zilnic câte o cană cu…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de porc la tavă cu bere și inele glasate

Timp de preparare: 1 oră și 45 minute (complexitate medie)     Ingrediente: 1,2-1,5 kg carne de porc (cotlet, pulpă, mușchiuleț, ceafă, gușă) 1 morcov 1 păstârnac 1-2 cepe 300-350 g mazăre (proaspătă, conservată sau congelată) 1 linguriță miere 2 linguri oțet roșu 3-4 linguri ulei 1 lingură ulei de măsline 1 linguriță boia dulce 1 vârf de cuțit boia iute 3-4 foi de dafin 500 ml bere blondă 2 linguri ketchup 3 lingurițe zahăr unt cât o nucă 1/2 ardei gras roșu 1/2 legătură mărar sare, piper, cimbru  …

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Vinete umplute cu ceapă şi sos de iaurt

Ingrediente: 4 vinete mici zeamă de la 2 lămâi sare piper proaspăt măcinat 5 cepe 3-4 căței de usturoi 1 lingură de ulei de măsline pătrunjel 1 linguriță de oregano 1 linguriță de cimbru 30 g sâmburi de pin Ingrediente pentru sos : 2 pahare de iaurt degresat 2-3 căței de usturoi 2 linguri de miere   Mod de preparare :   Vinetele se curăţă de coajă.  Apoi se spală și se tăie în două. Se scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe.   Jumătățile de vinete se stropesc cu zeamă…

Citește mai mult

Mierea de albine și sănătatea ta

Numeroase studii recente arată că mierea este un amestec unic de zaharuri ce ajută la prevenirea oboselii, îmbunătățește performanțele sportive și previne apariția cariilor dentare. În plus, mierea conține multe minerale, vitamine, antioxidanți și aminoacizi. Vitamina B6, tiamina, riboflavina și acidul pantotenic sunt doar câteva dintre vitaminele care le conține acest aliment-minune, împreună cu mineralele esențiale ca și calciul, cuprul, fier, magneziul, manganul, fosforul, potasiul. Când vine vorba de sănătate și calmarea durerilor de gât, toți cântăreții știu că o lingură de miere ajută foarte mult. Nu trebuie să cântați…

Citește mai mult