Fascinanta istorie a Sălii Senatului Universității Politehnica Timișoara

  Palatul Lloyd din Timişoara, o lucrare a arhitectului Leopold Baumhorn, este unul dintre cele mai reprezentative imobile din Piaţa Victoriei. A fost construit între anii 1910-1912, din fondurile Societăţii Lloyd, înfiinţată de angrosiştii de grâne din Banat, în 1866. Palatul era de fapt un complex hotelier, cuprinzând şi sedii ale unor firme comerciale şi bancare. În 1945 ajunge în proprietatea Camerei de Comerț şi Industrie, care îl moştenise după desfiinţarea societăţii. Din 1951 aparţine Universităţii Politehnica Timișoara, iar astăzi, aici este Rectoratul instituției. Frumoasa Sală a Senatului Politehnicii Timişoara,…

Citește mai mult

Congresul International de Istorie a Presei, Timisoara, editia a IX-a

    Academia Română, Filiala Timișora, a găzduit, în perioada 14 – 16 aprilie a.c. CONGRESUL INTERNAŢIONAL DE ISTORIE A PRESEI, Ediția a IX – a, cu tema: Tradiții ale presei științifice   Asociația Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Academia Română, Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, Societatea Enciclopedică a Banatului și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia), a organizat Congresul Internațional de Istorie a Presei, ediția a IX – a, cu tema: Tradiții ale presei științifice, manifestare desfășurată sub cupola a două evenimente academice de…

Citește mai mult

Congresul International de Istorie a Presei

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ DE ISTORIE A PRESEI în colaborare cu ACADEMIA ROMÂNĂ – FILIALA TIMIŞOARA, INSTITUTUL DE STUDII BANATICE „TITU MAIORESCU”, SOCIETATEA ENCICLOPEDICĂ A BANATULUI, INSTITUTUL DE CULTURĂ AL ROMÂNILOR DIN VOIVODINA (SERBIA) Parteneri: Consiliul Judeţean Timiş Mitropolia Banatului Televiziunea Română – Studioul Timişoara Muzeul Satului Bănăţean   Organizează CONGRESUL INTERNAŢIONAL DE ISTORIE A PRESEI, editia a IX-a, cu tema: TRADIŢII ALE PRESEI ŞTIINŢIFICE   Timişoara, 14-16 aprilie 2016 ATENŢIONARE!!! Au rămas mai puţin de două săptămâni până la data – limită de înscriere şi de trimitere a rezumatelor, după 30…

Citește mai mult

Al VIII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), în colaborare cu Universitatea din Oradea (prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Departamentul de Istorie; Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării; Facultatea de Litere), în parteneriat cu redacţia revistei Familia, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Asociaţia Culturală a Românilor din Létavértes (Ungaria), a organizat, în zilele de 24 şi 25 aprilie, la Oradea, cea de-a VIII-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei, cu tema ”Presa culturală”, eveniment dedicat unui dublu…

Citește mai mult

Misteriosul foc grecesc – Scutul de foc al Bizantului

Intr-o lume în care tehnologiile militare de ultimă oră nu încetează să ne uimească prin potenţialul lor mortal, este greu totuşi să ne imaginăm apariţia unei arme care să aibe pentru omenirea actuală, acelaşi impact devastator pe care l-a avut temutul Foc Grecesc în perioada medievală timpurie. Această invenţie epocală a fost străvechiul precursor al mult mai celebrului napalm din zilele noastre. Era un lichid gros, vâscos şi extrem de inflamabil care a fost folosit pe scară largă în timpul asediilor şi bătăliilor navale cu care s-au confruntat bizantinii de-a…

Citește mai mult

Au fost gasite cele mai mari piramide din istoria omenirii? „Descoperirea e mai importanta decat piramidele din Giza”

Un arheolog amator din Carolina de Nord a făcut vâlvă anul trecut când a pretins că a descoperit piramide neştiute în Egipt cu ajutorul Google Earth. Specialiştii în arheologie au fost sceptici când au auzit anunţul său, însă acum Angela Micol afirmă că noi descoperiri oferă dovezi în favoarea afirmaţiilor sale. Un alt arheolog amator a efectuat un studiu la unul din cele două situri descoperite de Micol cu ajutorul Google Earth şi afirmă că a descoperit vase de ceramică, scoici şi semne ce atestă prezenţa unor tunele şi peşteri…

Citește mai mult

Despre ceea ce am invatat din lectia istoriei

Ne mândrim, trâmbiţând cât mai sus şi cât mai tare, cu faptul că suntem fiinţe raţionale. Însă, fiindcă nu am ajuns, deocamdată, să înţelegem limbajul animalelor, nu ştim cu siguranţă dacă, nu cumva, o fac şi ele, fiecare pe limba lui. Şi nu doar ideea fixă a umanităţii, aceea de fiinţă raţională este stupidă, cât, mai ales verbul de la începutul acestor rânduri: ne mândrim. Şi acest lucru este cunoscut, omul nu este singura fiinţă care se mândreşte. De la cocoş la leu, fiecare specie animală dă dovadă de mândrie.…

Citește mai mult

Heiner Wittman vine la Timisoara

După trei războaie nimicitoare, o apropiere între Germania şi Franţa s-a petrecut în cea de-a doua jumătate a secolului XX, fundamentată de Tratatul franco-german din ianuarie 1963. De atunci, Germania şi Franţa sunt motorul integrării europene, indiferent de modalităţile de abordare a vicisitudinilor istorice, mai ales a crizei economice din 2008. Dialogul dintre Germania şi Franţa continuă să reprezinte un progres pentru Europa. Heiner Wittman a făcut studii de istorie, de ştiinţe politice, de literatură şi lingvistică franceză la Paris şi la Bonn, a publicat lucrări despre Sartre şi Camus…

Citește mai mult

Cel mai lung steag tricolor romanesc din istorie

    Cel mai lung steag tricolor românesc din istorie a fost desfășurat la Chișinău. Steagul a avut peste 1500 de m2 si a fost desfășurat cu ocazia Zilei Naționale a României de către voluntarii Acțiunii 2012, o platformă de ONG-uri care militează pentru Unirea Basarabiei cu România. ,,Am dorit să marcăm această zi într-un mod inedit pentru spațiul românesc și să impunem în opinia publică din Republica Moldova și România necesitatea restabilirii adevărului istoric”, a declarat Irina Guțu, reprezentantul Platformei Civice ,,Acțiunea 2012”. La Alba Iulia, Platforma Civică Acțiunea…

Citește mai mult

Despre interdicţii, despre C. E. şi despre respect

Nu ştiu de ce, dar puţini par să realizeze că orice interdicţie duce tocmai încălcarea ei. Şi aceasta, de parcă nu am avea exemple destule în istorie, de parcă noi am fi primii care o descoperim. Dar sã aruncãm o privire asupra interdicţiilor – mai mari sau mai mici. Evident, în acest caz, putem porni mica noastră călătorie în lumea celor de nefăcut din mai multe perspective.  Pe de-o parte, putem începe cu o formulare ambiguă – prima interdicţie. Formulare ambiguă, fiindcă poate să însemne deopotrivă prima interdicţie pe care…

Citește mai mult

Despre fumat

Era pe vremea când mă întâlneam cu Dumnezeu, şi cu heruvimul Ionesco, în Rai, la cofetărie. Cofetăria era situată lângă Groapa Aşteptării. Pe când aveam 17 ani, mă îndrăgostisem de o pasăre care îşi  avea cuibul vis-a vis de cofetărie. Acum, Dumnezeu avea o fată, heruvimul Ionesco avea o fată, şi eu, două fete. Şi totuşi, le-am spus, încă mai iubesc pasărea aceea ale cărei aripi au stat odată pe umerii mei. “Ce porţi pe umeri?” mi-a cântat în seara primei noastre întâlniri, pasărea. Habar nu aveam ce purtam pe…

Citește mai mult

Leul s-a depreciat luni la cel mai scazut curs din istorie

Leul s-a depreciat luni, faţă de moneda europeană, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3970 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 2,23 bani (0,51%) comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,3747 lei. Astfel a fost înregistrat cel mai slab curs din istorie. Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR stabilind un curs de 3,3240 lei, mai mare cu 1,66 bani (0,5%), comparativ cu valoarea de 3,3074 lei, consemnată vineri. Gramul de aur a fost cotat vineri…

Citește mai mult

La Belfast a fost inaugurat un monument dedicat victimelor de pe Titanic

Un monument dedicat celor peste 1.500 de victime de pe Titanic a fost inaugurat duminică la Belfast, Irlanda de Nord, unde a fost construit vasul care s-a scufundat acum o sută de ani, la 15 aprilie 1912, transmite EFE. Un copil în vârstă de 12 ani, descendent al unui medic care a murit în naufragiu, a ajutat la dezvelirea unei plăci din bronz care conţinea o listă cu numele aranjate în ordine alfabetică ale tuturor persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cel mai cunoscut accident maritim din istorie. La ceremonie,…

Citește mai mult

CULTURA / Mariana Cernicova îşi lansează o nouă carte

Vineri, 24 februarie, Mariana Cernicova îşi va lansa cel mai recent volum „Panorama judeţului Timiş în date” (1989-2010). Evenimentul va începe de la ora 16 la Casa Politehnicii 2 (Casa oamenilor de ştiinţă). Volumul încearcă să surprindă, printr-o prezentare cronologică, viaţa judeţului Timiş din ultimii 21 de ani, după Revoluţia din 1989, privită din toate punctele de vedere. În carte veţi găsi informaţii din viaţa administrativă, politică şi diplomatică, religioasă, culturală, educativă, economică, militară, civică şi sportivă. Sursa foto: www.banaterra.eu

Citește mai mult

DOCUMENTAR / Secolul XX la români

Secolul XX se caracterizează printr-un ritm alert de schimbări, uneori violente, de clase conducătoare. Fiecare clasă conducătoare venită la putere a căutat să-și impună propriile valori, in paralel cu creşterea nemulţumirii următoarei clase în formare. În mare secolul XX ne oferă următoarele clase care la un moment dat au deţinut puterea politică și au avut putut decide asupra sorţii poporului român: I.                   Boieri. Până în anul 1907, clasa boierimii (moşierimii) a are puterea politică. Răscoala ţăranilor din primăvara anului 1907 provoacă o criză politică ce o înlătură de la putere…

Citește mai mult

Astăzi sunt publicate rezultatele la BAC

Emoţiile iau sfârşit astăzi pentru absolvenţii de liceu. Astăzi vor fi publicate primele rezultate la cele trei probe scrise susţinute săptămâna aceasta. Dimineaţă, primele rezultate au început deja să fie afişate pe site-ul special creat pentru afişarea notelor. La unităţile de învăţământ vor fi afişate rezultatele la ora 16. Absolvenţii aşteaptă cu mari emoţii să vadă dacă au promovat sau au luat o notă bună. Anul acesta, examenul a fost foarte strict, nu s-a „mişcat” la fel ca în alţi ani. De asemenea, ultimul subiect de la limba română a…

Citește mai mult

A început proba obligatorie a profilul la BAC

Absolvenţii de liceu trec din nou prin emoţii astăzi. În această dimineaţă a început proba obligatorie a profilului. În ţară, astăzi se susţine examenul la două materii, matematică şi istorie, în funcţie de profil. Vineri, liceeni vor susţine ultima probă, cea la proba la alegere din aria curiculară. Astfel, la Matematică dau astăzi examen cei care au studiat la profilurile reale de la filiera teoretică, toţi absolvenţii de la filiera tehnologică şi cei care au terminat profilurile militar şi pedagogic la filiera vocaţională. La Istorie, dau examen cei de la…

Citește mai mult

Timişoara / Familii din trecutul oraşului de pe Bega

Sub genericul Familii din istoria Timişoarei, Muzeul de Artă din Timişoara, în colaborare cu Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, prin al său director, Vali Corduneanu, iniţiază un ciclu de conferinţe, cu o frecvenţă lunară, care îşi propune să înfăţişeze, prin imagine şi texte, istoria unor familii ilustre din istoria Timişoarei. Demersul nostru are drept scop şi promovarea valorilor familiei. În prima conferinţă, de vineri, 8 aprilie, ora 17, vor fi prezentate familiile Baltă şi Zbegan, în documentare contribuind mult sprijinul doamnei Lygia Chirca, fiica lui Vasile Zbegan, şi soţia distinsului…

Citește mai mult