Baletul Spargatorul de nuci la Opera din Timisoara

Una dintre faimoasele companii de balet ale Europei, „St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’, și cea mai frumoasă poveste de Crăciun care a fost dansată vreodată  fac din spectacolul ”Spărgătorul de nuci” un  eveniment de neratat, marți, 28 noiembrie 2017, de la ora  20, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara.

Baletul pe muzica lui P.I.Ceaikovski, cu libretul lui Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor’’, coregrafia lui Marius Petipa și Vasily Vainonen, cu scenografia lui Evgeniy Gurenco și sub direcția artistică a lui Andrei Batalov, va avea în rolurile principale două stele ale scenei ce continuă marea școală de balet rusească: Olga Golitsa (Clara) și Denis Nedak  (Prințul). Premiera mondială a baletul ”Spărgătorul de nuci” a avut loc în 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din St.Petersburg. Biletele pentru unica reprezentație la Timișoara în această iarnă a producției companiei Batalov au, în funcție de locuri, prețuri de 150 sau 200 de lei și se găsesc la Agenția Operei.

Compania  „St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’, fondată de prim-solistul Teatrului Marinski  și unul dintre cei mai importanți  balerini și coregrafi de astăzi, este o companie tânără și dinamică, educată  în cea mai bună tradiție rusească. Stele  ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva – Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko – Kremlin Ballet, Maria Poliudova,Vladimir Statnii, Ucraina sunt soliștii ai companiei. Compania de Balet reunește 50 de artiști profesioniști, absolvenți ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova și  ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina, de către maeștri de balet, foști dansatori emeriți.

Repertoriul companiei ‘’St.Petersburg Classical Ballet’’ include capodopere ale baletului classic cum sunt „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci” și „Frumoasa din pădurea adormită” de P.Ceaikovski, „Chopiniane” „Giselle”  de A.Adam, „Les Sylphides” de Michel Fokine ,  „Don Quijote”, „Paquita” de L. Minkus, dar și coregrafie contemporană – Alexei Miroshnichenko, Emil Faski și altele.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.