Efecte secundare ale metodelor contraceptive

Metodele moderne de contracepţie, cele hormonale şi cele de barieră, pot prezenta efecte secundare rare, dar neplăcute pentru ghinionişti. Singurele metode contraceptive fără riscuri sunt metoda coitului întrerupt şi metoda calendarului, dar şi eficienţa lor este mult mai scăzută.

Metodele hormonale sunt riscante, chiar dacă nu atât de riscante cum se spune „în popor”. Anticoncepţionalele, dar şi celelalte metode hormonale, pot îngroşa sângele datorită modificărilor hormonale din organism, iar femeile fumătoare şi cele care au peste 35 de ani se pot trezi cu tromboză sau afecţiuni legate de circulaţia sângelui. De asemenea, contraceptivele combinate pot duce la intoleranţă la estrogen pentru unele femei. Acestea pot lua fără probleme contraceptive doar cu progesteron. Printre celelalte efecte se numără greţurile, migrenele, dispoziţia depresivă, fenomenele de spotting şi inflamarea sânilor. Aceste efecte ar trebui să dispară după primele trei luni, aşa că dacă ele persistă, mergi la medic şi schimbă metoda sau tipul de pilule.

Pilulele nu sunt singurele care au efecte secundare. Injecţiile DepoProvera pot genera sângerări neregulate sau menstruaţii foarte abundente, dar şi creşteri în greutate sau reducerea reversibilă a masei osoase. Acest lucru se întâmplă deoarece injecţia nu conţine estrogen, iar acesta ajunge să fie deficitar în organism. Implantul subdemic contraceptiv Implanon duce adesea la ciclu neregulat. Plasturele contraceptiv Ortho Evra poate genera reacţii la nivelul pielii, iar inelul contraceptiv vaginal Nuvaring poate genera erupţii alergice.

Nici steriletele nu sunt lipsite de riscuri. Dacă nu sunt introduse bine de medicul ginecolog, se pot deplasa şi răni pereţii uterului. De asemenea, steriletul poate duce la menstruaţii mai abundente. De asemenea, cuprul din sterilet poate cauza reacţii adverse.

Metodele de barieră nu sunt nici ele lipsite de riscuri. Unele femei sau partenerii lor pot fi alergici la unele substanţe conţinute de spermicide. De asemenea, spermicidele cresc riscul de infecţii urinare sau vaginale. Diafragma şi cupa cervicală pot face probleme celor care sunt alergici la latex şi silicon. Această problemă poate apărea şi la folosirea prezervativelor. Totuşi, cele din latex pot fi înlocuite cu uşurinţă cu prezervativele din poliuretan, cele poliiropren SKYN sau cele din piele de miel.

Anda Deliu

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.