Un raspuns posibil

Azi dimineata, venind de la Biserica, unde am lasat 5 cartofi, am vazut un batranel calare pe un scuter antic, impodobit ca un pom cde craciun cu sacose cu sticle de lapte. Omul avea parul alb, era slabut, avea o fata maslinie, si batea intr-o fereastra. Vindea lapte. L-am intrebat de peste drum: Este proaspat? Da. Mi-a raspuns. Dar nu m-a intrebat daca doresc si eu. Atunci am intrebat: Aceti clientii dv.? Da. Mi-as raspuns batranul. Am plecat. care va sa zica, la peste 75 de ani, cat parea sa…

Citește mai mult

FAP DIVERS / Consumul de cartofi cu ketchup are şi efecte benefice

Cercetătorii au descoperit proprietăţi benefice ale ketchupului, astfel că unul dintre cele mai consumate produse de fast-food nu mai este atât de blamat pentru că este nesănătos. Mai exact, ketchupul conţine licopen, potrivit celor de la Daily Mail. Şi sucul proaspăt de roşii conţine licopen, dar într-o concentraţie mult mai mică. Substanţa ajută la combaterea cancerului de prostată, dar şi la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pentru aceste efecte, e nevoie de circa 15 miligrame de licopen pe zi, în condiţiile în care o porţie normală de ketchup consumat cu…

Citește mai mult

GASTRONOMIE/Cartofi franțuzești la cuptor

Ingrediente: cartofi, smântână, ouă fierte, cașcaval Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, se curăță și se taie rondele. Se fierb ouăle (tari), se taie rondele. Se așează apoi în straturi (într-o tavă sau vas termoizolant), un strat de cartofi, unul de smântână, unul de ouă fierte. Stratul de sus trebuie să fie de cartofi și se toarnă smântână deasupra. După preferință, la fiecare strat se poate adăuga cașcaval. Se pune la cuptor până se rumenește. Mod de servire: Acest preparat este mai bun fierbinte, dar poate fi servit…

Citește mai mult

GASTRONOMIE/Supă de ţelină şi cartofi

  Ingrediente: 400 g ţelină, 500 g cartofi, 50 g margarină, 1 pahar smântână, 250 g brânză telemea, sare, piper, pătrunjel Mod de preparare Se taie cartofii şi ţelina în cubuleţe mici, se pun într-o cratiţă cu margarină topită. După ce s-au aurit, se toarnă apă caldă atât cât să le acopere şi se lasă să fiarbă înăbuşit câteva clocote. Se mai adaugă apă fiartă în care s-a bătut smântâna, sarea, piperul şi felii subţiri de brânză. Mod de servire Se presară pătrunjel tocat şi se serveşte fierbinte. Poftă bună!

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Salată Olivieh

Timp de preparare: 1 oră (complexitate medie)   Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 2 morcovi 1 piept de pui (și stângul și dreptul) 3 ouă fierte tari castraveți murați (după placul vostru,mie îmi place cu cât mai mulți) 200 gr de mazăre 200 ml maioneză 1 lingură muștar sucul de la o jumătate de lămâie sau lime sare,piper proaspăt măcinat măsline și roșii pentru decor   Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă,după ce s-au fiert se scot și se lasă să se răcească. Apoi se tăie în cubulețe. Între…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de vită cu vinete

Ingrediente: 800 g-1 kg mușchi sau pulpă de vită 100 ml ulei 2 vinete 500 g cartofi 50 g unt 1-2 lingurițe de boia dulce 3 ardei grași colorați 2 linguri de bulion condimente: sare și piper   Mod de preparare:   Începem prin a curăţa cartofii şi a-i tăia cuburi, după care îi punem la fiert cu o linguriţă de sare. Primul pas pentru a pregăti delicioasa friptură de vită este să spălam bine carnea de vită, după care o tăiem bucăți mari si să o punem la înăbușit…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Animalele hrănite cu vegetale modificate genetic nu au probleme de sănătate

Animalele hrănite mai mult de trei luni cu porumb, orez, soia sau cartofi modificate genetic nu au probleme de sănătate şi sunt la fel de sănătoase ca cele care se hrănesc cu vegetale nemodificate genetic, arată un studiu ce va apărea în revista Food and Chemical Toxicology, citat de AFP. Astfel dezbaterea asupra OGM-urilor din punct de vedere sanitar s-a încheiat, a spus marţi Agnes Ricroch, genetician la Institutul AgroParisTech şi profesor universitar, care a condus studiul. Echipa ei a studiat timp de un an datele din 24 de studii…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Gnocchi cu spanac şi ciuperci

Ingrediente: 750 g cartofi 175 g gris 350 g spanac 1 ou 500 g ciuperci 100 g caşcaval 2 căţei de usturoi 1 vârf de cuţit de nucşoara 2 linguri ulei 2-3 linguri de smântâna sare, piper   Mod de preparare: Se spală cartofii şi se curăţă de coajă. Se taie cubuleţe. Se fierb aproximativ 20 de minute în apă cu puţină sare. Se verifică dacă sunt gata şi se scurg de apă. Se pisează bine şi se amestecă cu grisul, oul şi nucşoara. Se pune o cratiţă cu apă…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Se poate slăbi şi cu…şampanie

Există acum un regim deosebit care recomandă o cupă sau două de şampanie în regimurile de slăbire. Principiul acestei diete este simplu: niciun aliment nu este interzis, dar toate trebuie să fie de bună calitate, bogate în nutrienţi şi gustoase şi, mai ales, să totalizeze 1.200 – 1.400 de calorii pe zi, scrie 7sur7.be. Prin urmare, corpul se simte mai bine dacă, în loc să primească cheeseburger cu cartofi prăjiţi şi cola, are de-a face cu somon afumat, salată verde şi un pahar de şampanie. Dacă mâncaţi bine, vă veţi…

Citește mai mult

În luna iunie, în ţara noastră s-a înregistrat prima deflaţie după doi ani

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în luna iunie s-a înregistrat o scădere a preţurilor la unele alimente, ceea ce a generat o scădere a preţurilor de consum cu 0,3 procente. Ultima ieftinire de act gen s-a înregistrat în august 2009. Pe fondul ieftinirii preţurilor din luna iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Scăderea se datorează faptului că în luna iunie au început recoltările Cea mai semnificativă ieftinire a fost la preţul cartofului, care a scăzut cu 2%, legume şi…

Citește mai mult

Timişoara / Poliţia a confiscat 16.249 kg de ciuperci, cartofi, mere şi altele

În dimineaţa zilei de 11 martie. poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul D.G.I.P.I., împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi ai Direcţiei de Sănătate Publică, au organizat şi desfăşurat o acţiune de amploare în Piaţa de Gros din municipiul Timişoara. Scopul acestei acţiuni a fost combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu produse accizabile dar şi protejarea populaţiei împotriva unor acţiuni ilicite de comerţ, în acest sens efectuându-se verificări pe linia combaterii ilegalităţilor…

Citește mai mult

O firmă din Timiș a rămas fără 23 de tone de cartofi confiscate la vama Nădlac

Continuând controalele, oamenii legii au identificat, în punctul de trecere al frontierei Nădlac, un autovehicul aparţinând unei firme, în care se aflau 23.000 kg. de cartofi, pentru care nu se deţineau documente legale de provenienţă. Reprezentantul societăţii, un cetăţean german, a fost sancţionat conform Legii 12/1990 republicată. Comisarii secţiei Arad a Gărzii Financiare au identificat la punctul de trecere a frontierei Nădlac un transport de 23 de tone cartofi care provenea din Germania. În urma verificărilor, s-a constatat că documentele de însoţire nu erau întocmite conform prevederilor legale, iar beneficiarul,…

Citește mai mult

Cartofi Cu Smantana La Cuptor

Ingrediente: 8 cartofi un castronel smantana cascaval ras marar patrujel cub maggie ardei gras Preparare: Se curata cartofii si se taie rondele. Se pun intr-un vas cu ulei, apa, ardeiul gras si delikat. Cand sunt gata se scot din cuptor. Peste smantana se pune un cub maggie si niste patrunjel tocat fin. Smantana se pune peste cartofi si se lasa cateva minute la cuptor. Se scoate si pune cascavalul ras si mararul. Timp Preparare: 40 minute

Citește mai mult

Salata cu Cartofi si Ton

Ingrediente: 6 cartofi medii 3 oua 1 conserva ton in ulei de aprox 165 gr 3 cepe rosii 2 lg ulei masline 6 lg otet de mere 1-2 lg mustar Lamaie Preparare: Facem un dressing din 2 lg ulei masline, 6 lg otet mere si 1 1/4 lg mustar. Dressingul il facem in functie de gust, mie imi place mai acriso. Facem dressingul cat fierb cartofii ca sa se patrunda uleiul, cu otetul si mustarul. Ceapa o taiem tot la inceput, peste ceapa taiata pestisor presaram sare ca sa lase…

Citește mai mult