Fuia declara ca o cantitate mare din laptele din magazine este produsa din lapte praf

O cantitate mare din laptele vândut în magazine nu este naturală ci este produsă din lapte praf, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, luni într-o conferinţă de presă cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucureşti. Foarte mult din laptele pe care îl consumăm şi îl cumpărăm din magazin este făcut din lapte praf, nu este lapte natural. Vina o poartă, probabil, autorităţile care ar trebui să controleze acest proces. Pe de altă parte există şi un vid…

Citește mai mult

GASTRONOMIE/Ton în sos de iaurt picant

Ingrediente: File de ton 6 porții 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, 1/2 lămâie, 10 g curry, 10 g enibahar pulbere, 10 frunze de busuioc, 5 căței de usturoi, 10 g sare, o lingură de ulei, 5 g șofran, o legătură de mărar, 25 g coniac fin   Mod de preparare Fileul de pește se usucă bine într-un prosop sau hârtie de bucătărie. Uleiul se pune într-un bol peste care se pune usturoiul bine pisat, mărarul tăiat foarte mărunt și zeama de la lămâie. Se amestecă până ce…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Piept de pui cu cremă cheddar

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 4 piepți pui/8 copănele Un ardei gras roșu și unul galben 2 ardei iuți O ceapă 2 căței usturoi O cană brânză cheddar rasă 2 linguri ulei 3 linguri făină O lingură unt O cană și jumătate lapte Jumătate linguriță pudră muștar Un praf de nucșoară     Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 175 grade. Îndepărtați semințele ardeilor iuți și tocați mărunt. Tăiați ceapa în jumătate apoi felii subțiri. Tăiați ardeii grași rondele. Căliți într-o tigaie cu 2 linguri ulei,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de gâscă umplută cu dovleac

Ingrediente: piper negru măcinat sare 3 cepe roșii 1 dovleac 3 – 4 linguri unt 4 chifle 200 ml lapte 20 g mix de sâmburi pentru salată 2 ouă 1/4 linguriță de scorțișoară 1 vârf de cuțit cuișoare măcinate 4 linguri pesmet 1 gâscă cca. 4 kg 1 L concentrat de găina 1 legătură zarzavaturi pentru supă 500 g 4 pere tari 3 – 4 linguri vin alb liant pentru sosuri 6 linguri de merișoare   Mod de preparare: Se încălzeşte laptele. Peste 3 chifle tăiate felii subţiri, se toarnă…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Spanac la cuptor

Ingrediente: -400g spanac congelat -2 ouă – o ceapă albă medie – 3-4 căței de usturoi – 3 linguri făină – 125 ml smântâna dulce – 200g cremă de brânză – 200ml lapte – 200g cașcaval ras – sare și piper după gust – 3 linguri ulei   Mod de preparare: Tăiem ceapa mărunt și o călim în ulei până devine transparentă. Punem peste ceapă spanacul congelat și le lăsăm la sotat împreună până spanacul e făcut. Separat, amestecăm laptele, smântâna dulce și făina (folosim un tel, că să nu…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Moqueca

Ingrediente: 500 gr file de peste (eu am folosit tilapia…însă merge f bine cod, merluciu, somn) 4 ardei grași cât mai colorați 2 cepe mari 1/2 ceașcă ulei de măsline(sau soia scria în alte rețete) 1 lingură de coriandru verde sau pătrunjel 1 frunză de dafin sau praf de dafin o conservă de roșii în bulion sare,piper 2 lămâi 1/2 ceașcă de lapte degresat sau lapte de cocos 1 lingură amidon de porumb 2 ardei mici iuți 2 căței de usturoi   Mod de preparare: Peștele se taie bucăți cam…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Lasagna cu ciuperci

Ingredinete pentru 4 porţii : 16 fâșii de lasagna 1 cutie de ciuperci 2 linguri măsline fără sâmburi 500 ml lapte 5 linguri de făină 2 roșii (200 ml roșii în bulion) 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 ardei gras roșu (kapia) 100 g unt 200 ml smântâna sare, piper după gust   Sosul Bechamel : Într-o cratiţă  punem la topit 70 g unt, adăugăm făină, amestecăm puțin cu un tel sub formă de pară și încorporăm aproape imediat laptele clocotit. După ce omogenizăm bine sosul îl lăsăm…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Taxă pe grăsimi în Danemarca

Danemarca a devenit sâmbătă prima ţară din lume care introduce o taxă pe grăsimi, la capătul unei săptămâni în care consumatorii au făcut provizii de unt, pizza, carne şi lapte. Noua taxă, dorită ca o măsură împotriva consumului de grăsimi, prevede 16 coroane /2,15 euro/ la un kilogram de grăsimi saturate. Ea se va aplica la toate produsele ce conţin grăsimi saturate, inclusiv la semipreparate, potrivit agerpres.ro. Mă îndoiesc că această măsură va avea un impact pozitiv asupra sănătăţii, este pur şi simplu o taxă suplimentară, a declarat purtătorul de…

Citește mai mult

România / Cumpărătorii şi producătorii de lapte trebuie să depună declaraţiile anuale

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cumpărătorii care  achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări  directe că, începând cu data de 1 aprilie, trebuie să depună declaraţiile anuale privind  livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2010/2011.Anul de cotă se încheie la 31 martie 2010, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi  depuse la centrele APIA până la data de 16 mai 2011, inclusiv, fără penalizări. Aceste  declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de  către…

Citește mai mult

Timişoara / Stocurile europene de la Primărie au rămas fără biscuiţi, zahăr şi lapte praf

Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara vă informează că, începând cu data de 21 marti, nu se vor mai distribui: biscuiţi, zahăr şi lapte praf, deoarece cele trei stocuri au fost epuizate , iar celelalte produse alimentare (făină de grâu, făină de mălai şi paste făinoase) provenind din stocul Uniunii Europene se vor distribui în continuare, până la epuizarea stocului. Atât persoanele care beneficiază de suplimentarea produselor alimentare cât şi cele care nu s-au prezentat pentru ridicarea produselor alimentare, sunt rugate să se prezinte la sediul de distribuire din Timişoara,…

Citește mai mult

Nici vacile n-au mai dat lapte anul trecut de atâta criză

În luna decembrie 2010, spune Institutul Național de Statistică, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,9%, iar faţă de luna decembrie 2009 a scăzut cu 13,3%. În anul 2010 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 9,1%. În anul 2010 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare…

Citește mai mult