Te afli aici: Acasa » National » Solutii IT inteligente pentru un management mai bun al apei

Solutii IT inteligente pentru un management mai bun al apei

Zilele acestea, la Aquatim are loc o întâlnire între circa 30 de specialiști de la mai multe institute europene de educație și cercetare, implicate, alături de societatea timișeană de apă și canalizare, într-un interesant proiect, care și-a propus să demonstreze potențialul soluțiilor inteligente de comunicații pentru îmbunătățirea managementului apei.

Proiectul, numit „ICT Solutions for Efficient Water Resources Management” (Soluţii IT pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă), sau, pe scurt, ICe Water,  are un buget total de 4,7 milioane de Euro, din care 3 milioane nerambursabili, se derulează începând din anul 2012 și se va finaliza în toamna acestui an.

Partenerii proiectului s-au reunit acum la Timișoara, în cadrul adunării generale bianuale, pentru a discuta aspecte legate de stadiul proiectului și rezultatele obținute. Evenimentul include și un curs de modelare a rețelelor, pentru salariați ai companiilor de apă din Romania, susținut de experți ai institutului olandez de cercetare Unesco-IHE, partener ICe Water. Cursul are o durată de cinci zile și este gratuit.

În Timișoara, proiectul s-a concretizat prin instalarea, într-o zonă pilot din rețeaua de distribuție a Timișoarei, a unor senzori, care transmit date privind consumul, debitul și presiunea. Din analizarea datelor colectate se pot desprinde concluzii legate de funcționarea rețelei și comportamentul tipic de consum al sistemului respectiv. Toate acestea pot ajuta compania de apă să ia măsuri pentru optimizarea exploatării.

Alături de Aquatim, în proiect sunt implicate Siemens AG și K&S GmbH Projektmanagement din Germania, Toshiba Research Europe Ltd, din Marea Britanie, Consorzio Milano Ricerche și Italdata SPA, din Italia, Unesco-IHE, din Olanda, Institute of Communication and Computer Systems, din Grecia, şi compania de apă din Milano, Metropolitana Milanese, care are, de asemenea, o zonă pilot de monitorizare, în propria rețea de distribuție.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus