De ce zboara vrajitoarele pe maturi? Povestea tulburatoare din spatele mitului

În Europa Evului Mediu, pâinea era făcută, în mare parte, din secară, iar această plantă poate găzdui ciuperci parazite (Claviceps) care, atunci când sunt consumate în doze mari, pot fi letale. În doze mici, în schimb, această ciupercă este halucinogenă. Informaţii din secolele XIV – XVII menţionează o problemă a europenilor, „boala dansului”, în care un grup de oameni dansau pe străzi, adesea rostind cuvintele fără sens şi făcând spume la gură, până în momentul în care se prăbuşeau de extenuare. Cei care experimentau acest fenomen îl descriau ulterior viziunile…

Citește mai mult

GASTRONOMIE/Orez cu cârnăciori, şuncă şi ton

Ingrediente: 4 ceşti orez fiert, 4 linguri untură, 6 buc. cârnăciori, 200 g şunca, 2 ouă, 1 ceapă, 100 g ton, ciuperci, ceapă verde Mod de preparare Se fierbe orezul în apă sărată cu câteva ore înainte de pregătirea mâncării. După ce a fiert, se scurge şi se spală cu apă rece. Cârnăciorii, şunca, ciupercile şi ceapa se taie felii subţiri şi se prăjesc uşor în untură. Se adaugă puţină apă caldă şi se lasă cratiţa la foc mic, să fiarbă în câteva clocote. După ce sosul a scăzut, se…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ruladă de pui

Ingrediente: 750 g carne (piept de pui dezosat) 100 g ciuperci proaspete 1 morcov mic 150 g bacon 50 g cașcaval 1 ou 1 lingură de smântână 1 fir de ceapă verde puțin mărar și pătrunjel sare, piper, cimbru Mod de preparare: Se spală puiul, se taie pe orizontală astfel încât să rămână o bucată întreagă, dar mai subțire. Se întinde o folie de plastic pe masă și se pun bucățile de pui unele lângă altele. Se condimentează. Peste ele se pune o altă bucată de folie. Se bate pieptul…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Orez cu legume la cuptor

Timp de preparare: 1 oră (complexitate redusă)   Ingrediente: 200g orez O lingură ulei măsline O ceapă tăiată mărunt O linguriță rozmarin 250g ciuperci tăiate în sferturi 2 ardei grași roșii tăiați în cubulețe 400g roșii tăiate cubulețe 525g supă de legume Pătrunjel     Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 190grade. Spălați orezul de mai multe ori și uscați bine. Încingeți uleiul într-o tigaie adăugați ceapa și lăsați până se înmoaie, cca 5 minute. Adăugați rozmarinul, ciupercile și amestecați 1 minut. Adăugați orezul, ardeii, roșiile și supa, apoi asezonati. Aduceți…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Gnocchi cu spanac şi ciuperci

Ingrediente: 750 g cartofi 175 g gris 350 g spanac 1 ou 500 g ciuperci 100 g caşcaval 2 căţei de usturoi 1 vârf de cuţit de nucşoara 2 linguri ulei 2-3 linguri de smântâna sare, piper   Mod de preparare: Se spală cartofii şi se curăţă de coajă. Se taie cubuleţe. Se fierb aproximativ 20 de minute în apă cu puţină sare. Se verifică dacă sunt gata şi se scurg de apă. Se pisează bine şi se amestecă cu grisul, oul şi nucşoara. Se pune o cratiţă cu apă…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de viţel umplută cu ciuperci

Ingrediente: 4 linguri unt 3 chifle 250 g ciuperci Champignon 2 cepe 2 linguri ulei de măsline 1 legătură pătrunjel 1 fir de cimbru 1 lingură rozmarin tocat 3 ouă sare piper nucșoară 1 kg carne de vițel fasonată pentru ruladă 250 ml supă din carne Mod de preparare: Se taie cuburi pâinea și se rumenește în unt încins. Se lasă să se răcească. Se taie felii ciupercile. Ceapa se toacă și se călește în ulei încins. Se adaugă ciupercile și se călesc până ce se evaporă lichidul.   Se…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ardei umpluţi de post

Ingrediente: – 4 ardei mari tăiați pe lungime în două – 125 grame ciuperci, tăiate în felii subțiri – 125 grame orez – 150 ml supă de legume – 70 grame de linte verde, clătită și curățată – 50 grame roșii uscate la soare – 1 ceapă curățată și tocată mărunt – 1 cățel de usturoi, curățat și zdrobit – pătrunjel proaspăt tocat – o linguriță rasă de sare – 2 linguri vin alb sec – piper negru proaspăt măcinat – 3 linguri ulei de măsline – 1 litru de…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Lasagna cu ciuperci

Ingredinete pentru 4 porţii : 16 fâșii de lasagna 1 cutie de ciuperci 2 linguri măsline fără sâmburi 500 ml lapte 5 linguri de făină 2 roșii (200 ml roșii în bulion) 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 ardei gras roșu (kapia) 100 g unt 200 ml smântâna sare, piper după gust   Sosul Bechamel : Într-o cratiţă  punem la topit 70 g unt, adăugăm făină, amestecăm puțin cu un tel sub formă de pară și încorporăm aproape imediat laptele clocotit. După ce omogenizăm bine sosul îl lăsăm…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Piept de curcan umplut

Ingrediente:   1 bucată piept de curcan 400 grame ciuperci 100 grame șunculița 150 grame măsline tăiate 1 bucată ceapă 1 cană vin alb 1/2 bucată lămâie 1/2 linguriță piper 1/2 linguriță sare 1/2 linguriță rozmarin 1/2 linguriță pătrunjel uscat   Mod de preparare : Pieptul de curcan se spală și se taie pe lungime ; se întinde apoi pe o folie de plastic și se bate un pic cu ciocanul de șnițele; se toarnă deasupa zeamă de lămâie și se presară rozmarin; îl lăsăm apoi în pace și ne…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Medalion de crap cu legume la cuptor

Ingrediente:   3 medalioane de crap. 500 gr varză 500 gr ciuperci 2 roșii. 1 ceapă roșie 1 linguriță rasă de mentă uscată. 2 linguri de unt. sare,vegeta , piper roz proaspăt măcinat.     Mod de preparare:   Spălam medalioanele de crap,le punem într-o tavă de yenna și adăugăm:varză tocată mai mare,roșiile tăiate în patru,ciupercile curățate și spălate le adăugăm și pe ele,iar în fiecare ciupercuță,punem câte o felie de roșie și un strop de unt.Pe lângă acestea presărăm vegeta,piper roz proaspăt măcinat și mentă uscată,le băgam la cuptor…

Citește mai mult

Timişoara / Poliţia a confiscat 16.249 kg de ciuperci, cartofi, mere şi altele

În dimineaţa zilei de 11 martie. poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul D.G.I.P.I., împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi ai Direcţiei de Sănătate Publică, au organizat şi desfăşurat o acţiune de amploare în Piaţa de Gros din municipiul Timişoara. Scopul acestei acţiuni a fost combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu produse accizabile dar şi protejarea populaţiei împotriva unor acţiuni ilicite de comerţ, în acest sens efectuându-se verificări pe linia combaterii ilegalităţilor…

Citește mai mult