Ivan Vasilievici Dolgoruki era înalt comisar cu probleme de sănătate în gubernia Pelendavskaia. Ţarul era zgârcit din fire când era vorba de toate cele ale statului. Nu acelaşi lucru se putea spune când era vorba de curtenii săi, pe care îi răsfăţa cu milioane de ruble şi excursii pitoreşti peste mări şi ţări. Aşadar, Nicolai Vasilievici nu prea avea bani pentru administrarea spitalelor. În plus, făcea eforturi supraomeneşti să îşi păstreze postul modest, zâmbind frumos trimişilor împărăteşti, dar şi medicilor săi care, plătiţi mizerabil, cerşeau la pacienţi câteva copeici pentru…
Citește mai multEtichetă: lamaie
GASTRONOMIE/Ton în sos de iaurt picant
Ingrediente: File de ton 6 porții 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, 1/2 lămâie, 10 g curry, 10 g enibahar pulbere, 10 frunze de busuioc, 5 căței de usturoi, 10 g sare, o lingură de ulei, 5 g șofran, o legătură de mărar, 25 g coniac fin Mod de preparare Fileul de pește se usucă bine într-un prosop sau hârtie de bucătărie. Uleiul se pune într-un bol peste care se pune usturoiul bine pisat, mărarul tăiat foarte mărunt și zeama de la lămâie. Se amestecă până ce…
Citește mai multGASTRONOMIE/Garrone „Scorpio”
Ingrediente: 100 ml Garrone roșu, zahar, 25 ml Cinzano, pepsi, o felie lămâie, 4 cuburi gheață Mod de preparare: Garronele cu Cinzano și pepsi se agită și se amestecă cu 2 cuburi de gheață într-un mixer. Mod de servire: Se servește într-un pahar glazurat cu zahăr și ornat cu felia de lămâie, adăugându-se cele două cuburi de gheață rămase.
Citește mai multGASTRONOMIE/Salată mexicană
Ingrediente: 300 g mazăre fiartă, 200 g porumb fiert, 200 g fasole roșie fiartă, ton în ulei – 3 conserve de 100 g, maioneză, o lămâie, sare, piper, chipsuri de cartofi cu sare, 2 ouă fierte, 12 buc. măsline verzi cu anchoa. Mod de preparare: Se scurg foarte bine legumele fierte și tonul și se amestecă într-un castron adânc. Se adaugă maioneză, suc de lămâie, sare și piper după gust. Se acoperă cu maioneză și se ornează cu chipsuri de jur împrejur, cu ouăle tăiate în 4 și cu măslinele…
Citește mai multGASTRONOMIE / Somon cu sos de piper
Timp de preparare: 40 minute (complexitate medie) Ingrediente: 2 felii de somon sare,piper Sos de piper: 1 lingură piper negru 1 pahar de vin alb sec 2 linguri whisky 250 ml smântână de gătit zeamă de lămâie jumătate de linguriță de amestec sare și piper negru măcinat rozmarin verde tocat Mod de preparare: Am început prin a hidrata piperul o oră în apă. Apoi, somonul l-am „tratat” cu un amestec de condimente special pentru peste și l-am pus la cuptor pentru cca 30 de minute. Am pus…
Citește mai multGASTRONOMIE / Salată Olivieh
Timp de preparare: 1 oră (complexitate medie) Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 2 morcovi 1 piept de pui (și stângul și dreptul) 3 ouă fierte tari castraveți murați (după placul vostru,mie îmi place cu cât mai mulți) 200 gr de mazăre 200 ml maioneză 1 lingură muștar sucul de la o jumătate de lămâie sau lime sare,piper proaspăt măcinat măsline și roșii pentru decor Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă,după ce s-au fiert se scot și se lasă să se răcească. Apoi se tăie în cubulețe. Între…
Citește mai multGASTRONOMIE / Salata Caesar de curcan
Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusă) Ingrediente: 300 g piept de curcan gătit la grătar 1 salată verde 1 ceapă verde 3 felii pâine 1-2 căței usturoi 3 linguri maioneză 1 lingură smântână 1 lingură suc de lămâie 1/2 linguriță pastă de anșoa sare piper proaspăt măcinat parmezan ras în felii subțiri 1-2 linguri ulei măsline Mod de preparare: Amestecăm bine maioneza cu smântâna, sucul de lămâie, pasta de anșoa, sare și piperul proaspăt măcinat, până se omogenizează compoziția și lăsăm sosul la rece, până pregătim salata.…
Citește mai multGASTRONOMIE / Peşte la cuptor, în sos de vin şi smântână
Ingrediente: 1 kg peşte file din care preferaţi 1 ceapă albă 150 ml. de vin alb sec 200 ml. de smântână pentru frișcă 2 linguri de ulei de măsline 1 lămâie – coajă rasă și zeamă (pentru cine nu agrează gustul prea acru, se poate reduce sau chiar elimină cantitatea de zeamă de lămâie) 1 lingură de tarhon uscat sau verde sare, piper 3 linguri de făină integrală, pentru tăvălit peștele 3 linguri de ulei de măsline, pentru prăjit opțional, puțin cașcaval ras, pentru gratinat Mod de preparare: Condimentăm…
Citește mai multGASTRONOMIE / Moqueca
Ingrediente: 500 gr file de peste (eu am folosit tilapia…însă merge f bine cod, merluciu, somn) 4 ardei grași cât mai colorați 2 cepe mari 1/2 ceașcă ulei de măsline(sau soia scria în alte rețete) 1 lingură de coriandru verde sau pătrunjel 1 frunză de dafin sau praf de dafin o conservă de roșii în bulion sare,piper 2 lămâi 1/2 ceașcă de lapte degresat sau lapte de cocos 1 lingură amidon de porumb 2 ardei mici iuți 2 căței de usturoi Mod de preparare: Peștele se taie bucăți cam…
Citește mai multGASTRONOMIE / Piept de pui în crustă de seminţe de susan şi sos olandez
Ingrediente: Piept de pui dezosat şi fără pieliţă 1.500 grame Piper negru Sare Pesmet 100 grame Făină 100 grame 3 ouă Mango 120 grame Seminţe de susan 80 grame 4 gălbenuşuri Unt 270 grame Lămâie 100 grame Ulei pentru prăjit 200 ml Salată asortată Lămâie verde 50 grame Sare de mare Roşii cherry 150 grame Ulei de măsline 50 grame Mod de preparare: Se scoate pieptul de pui din frigider cu o jumătate de oră înainte de preparare. Mango se spală, se curăţă, se taie până la…
Citește mai multGASTRONOMIE / Ştiucă cu sos de stafide
Ingrediente: pentru 2 porţii: 8 rondele de ştiucă tăiate de circa 1,5-2 cm grosime ½ dovlecel tăiat cubuleţe ½ dovlecel tăiat rondele de 5 mm grosime 3 fire de ceapă verde tocate mărunt 50 g de stafide 1 ardei gras roșu, galben sau portocaliu tăiat cubuleţe 100 ml ulei ½ de lămâie (zeama de la) 1 foaie de dafin 1 linguriţă de pastă de tomate 100 ml de apă (fierbinte) sare şi piper Mod de preparare: Curăţăm ştiuca de solzi, o eviscerăm, îi scoatem urechile şi o spălăm bine.…
Citește mai multGASTRONOMIE / Vinete umplute cu ceapă şi sos de iaurt
Ingrediente: 4 vinete mici zeamă de la 2 lămâi sare piper proaspăt măcinat 5 cepe 3-4 căței de usturoi 1 lingură de ulei de măsline pătrunjel 1 linguriță de oregano 1 linguriță de cimbru 30 g sâmburi de pin Ingrediente pentru sos : 2 pahare de iaurt degresat 2-3 căței de usturoi 2 linguri de miere Mod de preparare : Vinetele se curăţă de coajă. Apoi se spală și se tăie în două. Se scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe. Jumătățile de vinete se stropesc cu zeamă…
Citește mai multGASTRONOMIE / Piept de curcan umplut
Ingrediente: 1 bucată piept de curcan 400 grame ciuperci 100 grame șunculița 150 grame măsline tăiate 1 bucată ceapă 1 cană vin alb 1/2 bucată lămâie 1/2 linguriță piper 1/2 linguriță sare 1/2 linguriță rozmarin 1/2 linguriță pătrunjel uscat Mod de preparare : Pieptul de curcan se spală și se taie pe lungime ; se întinde apoi pe o folie de plastic și se bate un pic cu ciocanul de șnițele; se toarnă deasupa zeamă de lămâie și se presară rozmarin; îl lăsăm apoi în pace și ne…
Citește mai multGASTRONOMIE / Piept de pui cu lămâie
Ingrediente: 4 felii de piept de pui 1 lămâie 1 pahar de vin alb sec 20 ml ulei de masline 5-6 foi de dafin Sare Piper 1 crenguţă rozmarin 100 gr făină Mod de preparare: Amestecaţi făina cu vinul , sucul de la o lămâie, uleiul, foile de dafin, sarea şi piperul 2.Se pune sosul obţinut în tigaie la foc mic, amestecand continuu circa 1 minut pană se incheagă sosul 3. Condimentaţi piepturile de pui cu suc de la o lămâie si rozmarinul şi se pun la prăjit…
Citește mai multTIMP LIBER / Cocktailul săptămânii: Cuba Libre
Săptămâna aceasta poposim la un cocktail din familia băuturilor dulci pe bază de rom. Cuba Libre este un cocktail reprezentativ pentru Jamaica şi stilul de viaţă jamaican şi a fost considerat cel mai îndrăgit şi popular cocktail din anii ’70 şi ’80. Ingrediente: 50 de ml de rom alb O lămâie Coca-cola Se toarnă romul într-un pahar cu gheaţă. Apoi se taie lămâia felii şi se pune în pahar. Se completează cu Coca-Cola.
Citește mai multŞapte mituri despre frumuseţe
În ceea ce priveşte frumuseţea, femeile au căutat mereu trucuri proprii, care de care mai ingenioase. Însă nu întotdeauna tot ceea ce auzim este şi adevărat. Îţi demontăm miturile despre lămâie, unghii false, tuns, ten gras, produse organice, culori şi varice. Unele femei folosesc zeama de lămâie pentru a-şi albii dinţii. Într-adevăr, pe moment funcţionează, dar acidul distruge smalţul dinţilor, care cu timpul vor deveni mai sensibili şi se vor îngălbeni mai repede. Multe femei cred că unghiile false distrug unghiile naturale. De fapt, lipiciul cu care sunt aplicate acestea…
Citește mai mult