Manifestare dedicată zilei vârstnicilor

În ajunul sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, Societatea Femeilor Creștin- Ortodoxe din Timișoara, care funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, a organizat o seară duhovnicească la parohia Iosefin, în cadrul căreia au fost cinstiți, prin rugăciune și cuvinte de prețuire, credincioșii și credincioasele aflate la vârsta senectuții. Manifestarea a debutat în biserica Nașterea Maicii Domnului cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de părinții Constantin Train de la Catedrala mitropolitană, Ion Florentin Jura de la parohia Timisoara „Sfântul Ștefan”, Biserica Martirilor și Florin Carebia de la parohia Iosefin,…

Citește mai mult

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catlica din Jebel sarbatoreste hramul de Sfantul Ilie

  Enoriasii din comuna timiseana Jebel au primit vizita PS Alexandru Mesian, piscop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj cu ocazia sarbatoririi hramului de Sfantul Ilie al bisericii din localitate. De mentionat faptul că Eparhia Lugojului se întinde pe teritoriul judeţelor: Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Arad şi pe o porţiune a judeţelor Alba şi Mehedinţi; are, de asemenea, în îngrijire comunităţile greco-catolice de limbă română din Serbia, cum ar fi Marcovăţ şi Vârşeţ.

Citește mai mult

Un raspuns posibil

Azi dimineata, venind de la Biserica, unde am lasat 5 cartofi, am vazut un batranel calare pe un scuter antic, impodobit ca un pom cde craciun cu sacose cu sticle de lapte. Omul avea parul alb, era slabut, avea o fata maslinie, si batea intr-o fereastra. Vindea lapte. L-am intrebat de peste drum: Este proaspat? Da. Mi-a raspuns. Dar nu m-a intrebat daca doresc si eu. Atunci am intrebat: Aceti clientii dv.? Da. Mi-as raspuns batranul. Am plecat. care va sa zica, la peste 75 de ani, cat parea sa…

Citește mai mult

Minunile Craiovei

Minunile Craiovei se arata de Ziua Muncii. Intri in Biserica, pui 1/10 Ron in cutia milei, ca atata mai ai, daca vrei si CD 3 din Sergiu Celibidache, te inchini, si ti se arata preotul. Mic. Cu chelie. Omul negru. Multumim, ii spui. Ca sunteti aici. “Preotii si politistii lucreaza in toate zilele de sarbatoare”, raspunde. Ale libertatii, probabil. Libertatea are chipul lui Dumnezeu, spunea Nicolae Dabija. Stia el ce spunea. Ce o fi vazut si simtit pe acolo. Ii spun. La iesire, langa butoiul cu agheasma, doua pahare. Plastic…

Citește mai mult

Ganduri

Draga mea, Tie nu iti place nici Biserica, nici muzica religioasa, nici de Dumnezeu. Ai dreptate. Ce sa vezi tu in Biserica? Niste ziduri. Unele mai frumoase, altele mai saracacioase. Si cat de frumoase s-au impodobit unele! Niste garduri, ca toate gardurile. Niste pomi. Niste verdeata. Niste gradini. Casa preotului. O casa ca toate casele. Ce sa asculti tu acolo? O muzica care nu iti place. Ce sa pipai tu acolo? Niste icoane? Sticla lor este rece. Niste haine? Tu ai o multime de haine, care nu iti tin de…

Citește mai mult

Interpretii

Simtii miros de moarte-n nari. De-i moartea mea, si viata tuturor Imi pare foarte bine c-am sa mor.   Mai auzii ceva. Nu-n Piata Mare. Intr-o Biserica. Vorbea de razbunare.   Ca razbunarea Domnului, cumplita, E pentru viata noastra, nesimtita.   Eu nu m-am razbunat. Asa tin minte. Daca gresesc, aduceti-mi aminte.   Si ce frumos, de printre condamnati Spunea un om: Sa nu ne razbunati.   Acum ascult. Din Beethowen. O placa. Vedeti, frumosul, cum sa nu imi placa?   S-a mai cantat. Chiar  si pe mitraliera. Si nimeni…

Citește mai mult

Vanduti pe doi Hristosi

  M-am intrebat ce stie generalul. M-am intrebat de ce nu ne-o si spune. Si-am mers intr-o Biserica in halul Lipsit, al meu, de har si rugaciune.   Era o coada lunga la icoane. Si eu vociferam cu voce tare: – – Spuneti-ne-Adevarul, generale! Ca râd copiii nostri, cand se moare –   Si noaptea, langa mine, scosi in strada, De proprietari, se incalzeau frumosi, Niste romani, si langa ei, de garda, Eu mi-am raspuns: “Vanduti pe doi Hristosi!”   Si m-am tarat cu greu pana acasa, Cu dara mea…

Citește mai mult

Sfanta Cuvioasa Parascheva

  În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuieşte pe Cuvioasa Maica Parascheva. Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. În anul 1641, moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul  Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I…

Citește mai mult

Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor, Sarbatoare Nationala a Poporului Roman

    În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului (13 iunie 2013) este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. La sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului. Programul manifestărilor organizate în data de 13…

Citește mai mult

Balada unui fumator

Chiştoace vin, chiştoace trec. Biserica s-a afumat. Plămânii ei au ceva sec. De cât s-a tras. În piept. Păcat.   Trăgeam şi eu. De zor. Mai ieri. Nervos. Şi încăpăţânat. Că munţi întregi de primăveri, Am fost puternic, şi-am fumat.   Acum nu mai fumez. În loc Aş face mult, din ce atunci Fumam, şi nu făceam deloc. Un Rai pentru bătrâni. Şi  prunci.   Nu mai fumez, dar n-am puteri. Degeaba –n ochii mei te uiţi. Şi-mi ceri puţin. Un Rai îmi ceri. Sunt fumători pe lume, mulţi…  …

Citește mai mult

Tablou

În Biserică, cu zorii, un bătrân, stând drept, citeşte Dintr-o carte jerpelită, rugăciuni pe româneşte – Tomu-i tremură în mână, cum îi tremură şi glasul, Cum îi tremură, de foame, şi veşmintele,  şi pasul –   În Biserica pustie, mai în faţă, o femeie, Îl ascultă, şi repetă, Dumnezeu să ne tot deie – E un bec aprins pe boltă, şi-un covor ce mă aduce, Să aşez o sticlă goală, ca ofrandă, lângă cruce –   Şi aş sta şi eu o clipă, să mănânc din rugăciune, Să aştept pe…

Citește mai mult

Serban Huidu va fi nasul de botez a fetitei Giuliei

Şerban Huidu şi soţia sa vor fi naşii de botez a fetiţei Giuliei şi a fratelui său, Vlad Huidu. Botezul micuţei Antonia Sabina va avea loc în data de 7 iulie, iar unchiul fetiţei, Şerban Huidu, îi va fi şi naş. Vlad Huidu şi Giulia l-au ales pe Şerban pentru a le fi naş pentru că cei doi fraţi s-au înţeles mereu foarte bine şi au fost apropiaţi unul de celălalt când au avut diverse accidente. Totuşi, în trecut Şerban nu o accepta pe Giulia ca iubită a fratelui său,…

Citește mai mult

Crestinii sarbatoresc vineri Izvorul Tamaduirii

Izvorul Tămăduirii este sărbătorit vineri de creştini, sărbătoare din Săptămâna Luminată care ne arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii. Din punct de vedere istoric, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria, ne aminteşte o minune. Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde…

Citește mai mult

Medvedev, Putin si Sobianin, impreună la slujba de Inviere

Preşedintele rus Dmitri Medvedev cu soţia sa, Svetlana, premierul Vladimir Putin şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, au asistat la slujba de Înviere oficiată în noaptea de sâmbătă spre duminică în Catedrala Hristos Mântuitorul din capitala rusă, unde patriarhul Kirill le-a dăruit ouă încondeiate. Medvedev şi Putin se străduiesc mereu să meargă la biserică la marile sărbători religioase, relatează Itar-Tass. De obicei, ei celebrează Crăciunul şi Paştele în catedrala din Moscova, dar dacă se află în afara capitalei, merg la o biserică din regiune respectivă. Sărbătorile pascale marchează triumful binelui, deschid…

Citește mai mult

Despre Paştele catolic (şi nu numai)

Deşi religia ortodoxă este majoritară în ţara noastră, (mai) există o comunitate a catolicilor, care, lucru ştiut, devine tot mai restrânsă de la an la an (chiar dacă prozelitismul nu este prohibit la această biserică). De aceea e greu de precizate raportul numeric dintre numărul enoriaşilor şi acela al clericilor. Indiferent de cum stau lucrurile, cert este unul singur. Suntem în prag de Paşte catolic. Şi românul, tolerant din fire, se bucură să serbeze Lumina împreună cu cei cu care a crescut şi a copilărit, fie în aceeaşi casă, fie…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / Slovenii chemaţi la referendum în legătură cu drepturile cuplurilor homosexuale

Slovenii au fost chemaţi să se pronunţe duminică prin referendum asupra unei noi legi a familiei, mai liberală, combătută de biserică şi conservatori, deoarece extinde drepturile cuplurilor homosexuale în special în materie de adopţii, transmite AFP. Parlamentul sloven a adoptat legea în iunie 2011, dar aceasta nu a putut fi niciodată pusă în aplicare. Grupuri civice conservatoare, susţinute de biserica catolică, au strâns cele 40.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum înainte de aplicarea ei în practică. În cazul unui vot nefavorabil, legea nu va putea fi discutată din…

Citește mai mult

SHOWBIZ / Brad Pitt şi Angelina Jolie au decis să se căsătorească

Cuplul, care are împreună şapte copii, a decis să îşi oficializeze relaţia. Brad Pitt şi Angelina Jolie sunt împreună de şapte ani, după ce actorul a divorţat de Jennifer Aniston. Actorii au decis să facă o ceremonie intimă, în oraşul natal a lui Brad, din statul Missouri. De asemenea, ei nu doresc să fie cununaţi în biserică, pentru că nu sunt persoane religioase. Întrucât nici Angelina, nici Brad nu sunt nişte persoane religioase, ceremonia va fi una spirituală. Nu va fi la biserică, a declarat un apropiat al cuplului pentru…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Concertul ‘La cumpăna dintre ani’ în Biserica Neagră din Braşov

Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România organizează pe 31 decembrie, de la ora 12,00, concertul intitulat „La cumpăna dintre ani”. Potrivit unui comunicat transmis joi, pentru anul acesta organizatorii au pregătit un program divers, ce va cuprinde muzică instrumentală şi vocală a compozitorilor J. S. Bach, G. Gabrieli, J.Massenet, J. P. Sweelinck, T. Brediceanu, W. A. Mozart, J. Haydn, E. Bossi, J. Cabanilles, în interpretarea Cristinei Radu (soprană), a lui Wilhelm Schmidts, Steffen Schlandt, Eckart Schlandt (orgă), precum şi a cvartetului Gaudeamus al Filarmonicii Braşov. Încă de la…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / Biserica Ortodoxă Sârbă deschisă progreselor tehnologice

Biserica Ortodoxă Sârbă, foarte tradiţionalistă, este însă deschisă progreselor tehnologice şi a anunţat luni că a lansat o aplicaţie gratuită ce le permite credincioşilor săi să acceseze o cărticică de rugăciuni pe telefonul mobil, relatează AFP. Persoanele interesate, care trebuie să aibă un iPhone sau un telefon mobil dotat cu sistem Android, vor putea descărca respectiva cărticică cu rugăciuni ortodoxe de pe site-ul pe Internet al Bisericii (www.spc.rs). Această aplicaţie a fost elaborată cu ajutorul unor programe ruseşti şi al portalului religios www.pravoslavie.ru, a precizat Biserica într-un comunicat, publicat pe…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Sărbătoarea Crăciunului este Sărbătoarea Darurilor

Sărbătoarea Crăciunului este, aşa cum ne arată Evangheliile, Sărbătoarea Darurilor, a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în cuvântul rostit, în Catedrala patriarhală, la sărbătoarea Naşterii Domnului. El a amintit că în cântările bisericeşti se spune că la darul lui Dumnezeu, arătat în Fiul Său făcut om pentru mântuirea oamenilor, se răspunde cu daruri. Dumnezeu ne dăruieşte pe Fiul Său ca să ne mântuiască şi să ne dăruiască viaţă veşnică, iar noi ca răspuns aducem lui Dumnezeu prin rugăciune, prin tot ceea ce facem frumos în Biserică şi…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / Pastile contraceptive în scop medical pentru călugăriţe

Potrivit unui cercetător australian, călugăriţele s-ar putea gândi să ia pastile contraceptive pentru a reduce riscurile de cancer, legate de castitate. Un studiu ştiinţific sugerează că lipsa de activitate sexuală crează un risc suplimentar de cancer de sân, ovare şi uter. Pastilele contraceptive ar reduce acest risc cu 60%, relatează 7sur7.be. Însă Biserica catolică se opune folosirii de mijloace contraceptive. Oamenii de ştiinţă consideră că acest drept ar putea fi acordat călugăriţelor, în scop medical; mai mult, spun că biserica ar trebui să le furnizeze direct pastile călugăriţelor. Este o…

Citește mai mult

TIMP LIBER / Săptămâna groazei: Exorcistul. Începutul (2004)

Continuăm astăzi cu un film care a readus în prim-plan un film din 1973, Exorcistul, povestind însă acţiunea dinaintea celei din original. Filmul arată povestea părintelui Lankester Merrin înainte ca el să devină un exorcist. Dumnezeu nu este azi aici, părinte. Părintele Lankester Merrin (Stellan Saskard) trăieşte cu amintirile ororilor Celui de Al doilea Război Mondial, când a văzut numeroase brutalităţi comise împotriva olandezilor. El îşi pierde credinţa în Dumnezeu şi încearcă să plece cât mai departe. În fuga sa de trecut, Lankester ajunge în Cairo, unde este abordat de…

Citește mai mult

Şicane pentru jurnaliştii români la graniţa ucraineană

Doi jurnalişti români au fost trimişi înapoi de la graniţa ucraineană pe motiv că au interdicţie de a intra în această ţară. Cei doi făceau parte dintr-un grup de mai mulţi ziarişti şi studenţi care urmau să meargă la sfinţirea primei biserici româneşti din localitatea Hagi Curda, din raionul Ismail. Autocarul care transporta jurnalişti şi studenţi aparţine organizaţiei non-guvernamentale Acţiunea 2012, care militează pentru unirea Basarabiei cu România. Cei doi jurnalişti în cauză sunt Valentin Ţigău de la Radio România şi Simona Lazăr de la Jurnalul Naţional. Alături de ei…

Citește mai mult

Timişoara / Evadat de la Centrul baptist de copii din Reşiţa, prins în Parcul Central

Poliţiştii locali din Timişoara au depistat în perimetrul Parcului Central pe numitul F.O. în vârstă de 18 ani cu domiciliul în Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, persoană căutată de Poliţia Municipiului Reşiţa pentru faptul că a părăsit Centrul de copii Speranţa, din aceeaşi localitate, unde se afla internat cu regim special. Persoana depistată a fost predată Secţiei 1 de Poliţie a Municipiului Timişoara, totodată fiind anunţată şi conducerea Centrului Speranţa- Reşiţa, despre faptul că persoana căutată a fost identificată.Biserica Creştină Baptistă “Speranţa” din Reşiţa acordă o „atenţie deosebită lucrării cu copiii pentru…

Citește mai mult

In memoriam: Bartolomeu Anania

Născut la 18 martie 1921, comuna Glăvile, județul Vâlcea, decedat la 31 ianuarie 2011, Bartolomeu Anania a fost un scriitor și cleric ortodox român, se spune în enciclopedia Wikipedia. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006, a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Valeriu Anania s-a născut la data de 18 martie 1921 din părinții Ana și Vasile Anania, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A urmat școala primară…

Citește mai mult