Unchiul Oscar

adaptare  după BEETHOVEN   – Şi funia asta de usturoi, de unde o ai ? – Aoleu, boiarule, pupa-ţi-aş talpele, asta nu este a mea ! – Dar a cui este, coruptule ? – Este a unui străbunic de-al meu, care i-a lăsat-o lu’ bunicu’miu, care nu a mâncat-o toată viaţa, de mi-o dete mie… – Să te cred, să nu te cred… – Crede-mă, curatule, crede-mă, paloş al dreptăţii, crede-mă, să-ţi trăiască copilaşii şi famelia, că adeverul şi numa adeverul curge dupe gura lu mandea… – Bineee… Să mergem…

Citește mai mult

Gulas unguresc

Ingrediente: 500 g de carne de porc 200 g de untura sau ulei 1 lingurita boia dulce 1 varf de lingurita boia iute 4 cepe mari 3 rosii 1 catel de usturoi 1 morcov 1 kg cartofi 100 g smantana 1 lingurita zahar 1 litru apa frunze de patrunjel, sare, piper Modul de preparare Preferabil la gulaș este carnea de porc impanata cu grasime, aceasta fiind mai frageda si mai gustoasa. De asemenea, pentru a fi mai gustos, gulasul se prepara cu untura sau cu ulei. Se topeste untura intr-o…

Citește mai mult

GASTRONOMIE/Ton în sos de iaurt picant

Ingrediente: File de ton 6 porții 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, 1/2 lămâie, 10 g curry, 10 g enibahar pulbere, 10 frunze de busuioc, 5 căței de usturoi, 10 g sare, o lingură de ulei, 5 g șofran, o legătură de mărar, 25 g coniac fin   Mod de preparare Fileul de pește se usucă bine într-un prosop sau hârtie de bucătărie. Uleiul se pune într-un bol peste care se pune usturoiul bine pisat, mărarul tăiat foarte mărunt și zeama de la lămâie. Se amestecă până ce…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Piept de pui cu cremă cheddar

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 4 piepți pui/8 copănele Un ardei gras roșu și unul galben 2 ardei iuți O ceapă 2 căței usturoi O cană brânză cheddar rasă 2 linguri ulei 3 linguri făină O lingură unt O cană și jumătate lapte Jumătate linguriță pudră muștar Un praf de nucșoară     Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 175 grade. Îndepărtați semințele ardeilor iuți și tocați mărunt. Tăiați ceapa în jumătate apoi felii subțiri. Tăiați ardeii grași rondele. Căliți într-o tigaie cu 2 linguri ulei,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Salata Caesar de curcan

Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 300 g piept de curcan gătit la grătar 1 salată verde 1 ceapă verde 3 felii pâine 1-2 căței usturoi 3 linguri maioneză 1 lingură smântână 1 lingură suc de lămâie 1/2 linguriță pastă de anșoa sare piper proaspăt măcinat parmezan ras în felii subțiri 1-2 linguri ulei măsline   Mod de preparare: Amestecăm bine maioneza cu smântâna, sucul de lămâie, pasta de anșoa, sare și piperul proaspăt măcinat, până se omogenizează compoziția și lăsăm sosul la rece, până pregătim salata.…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui basc cu ardei

Timp de preparare: 1 oră și 30 minute (complexitate medie)   Ingrediente: 1 pui tăiat bucăți 700 gr ardei grași, roșii, galbeni și verzi 3 căței de usturoi 1 kg de roșii decojite 1 pahar de vin alb 1 felie de suncム(Bayonne/de Parma) 75 g unt verdeață (pătrunjel, leuștean, rozmarin) 4 linguri ulei de măsline un praf de cuișoare sare, piper   Mod de preparare: Puneți într-o tigaie 4 linguri de ulei, căliți ceapă și usturoiul, apoi adăugați praful de cuișoare. Lăsați-le să se prăjească timp de 5 minute,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pulpă de curcan la cuptor

Timp de preparare: 2 ore și 30 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 1,5 kilograme pulpă de curcan 2 linguri muștar cu boabe 5 căței de usturoi 50 g bacon/slănină 2 crenguțe de rozmarin 5-6 linguri ulei de măsline 170 ml vin alb demisec sare piper   Mod de preparare: Încingem cuptorul la 180°C. Pulpele de curcan spălate și curățate, le frecăm cu muștarul cu boabe, le condimentăm cu sare și piper și le punem într-un vas termorezistent. Vom pune slănină, rozmarinul și usturoiul tăiat în bucăți mai mari peste pulpe,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Peşte cu morcovi

Ingrediente: 1 kg file de pește – merluciu, cod, pagasius 500 g morcovi 4 cepe mari 2 linguri pastă de tomate 1 foaie de dafin 100 ml ulei 1 legătură mărar 4 căței de usturoi sare, piper     Mod de preparare: Curățați fileurile, porționați-le și prăjiți-le în ulei cu usturoi, pentru aromă. Scoateți-le și păstrați-le la cald. Fierbeți morcovii, apoi tăiați-i în rondele sau cubulețe. Căliți ceapa în ulei. După ce s-a rumenit, adăugați morcovii, pasta de tomate și foaia de dafin. După 1-2 minute puneți 300 ml din…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Supă de porumb in pâine

Ingrediente: 4 linguri unt 2 cepe 4 căței de usturoi tocați 1 vârf de cuțit de șofran 100ml vin alb 100g iaurt grecesc 500ml supă de pui 500g porumb din conservă 1 pâine rotundă 2 linguri pătrunjel tocat sare piper Mod de preparare: Încingem untul într-o cratiță și prăjim ceapa, usturoiul și șofranul timp de 4-5 minute. Adăugăm boabele de porumb și supa de pui. Lăsăm pe foc timp de o oră la foc mediu. Turnăm supa în blender și o amestecăm până când obținem o pastă. Turnăm treptat iaurtul…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Spanac la cuptor

Ingrediente: -400g spanac congelat -2 ouă – o ceapă albă medie – 3-4 căței de usturoi – 3 linguri făină – 125 ml smântâna dulce – 200g cremă de brânză – 200ml lapte – 200g cașcaval ras – sare și piper după gust – 3 linguri ulei   Mod de preparare: Tăiem ceapa mărunt și o călim în ulei până devine transparentă. Punem peste ceapă spanacul congelat și le lăsăm la sotat împreună până spanacul e făcut. Separat, amestecăm laptele, smântâna dulce și făina (folosim un tel, că să nu…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui în dovleac

Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusă) Ingrediente: 1 pui sau găină chouriço sau pepperoni sare marină sau flor de sal cu ierburi aromate 1 linguriţă chimen 1 linguriţă boia dulce 1 ceapă 4 căţei de usturoi 1 dovleac ulei de măsline 2 roşii sau bulion o legătură de pătrunjel, coriandru sau busuioc 1-2 morcovi 100 gr bacon sau kaiser 1 pahar de vin sau bere   Mod de preparare: 1)    Puiul se taie în bucăţi mici si se condimentează. Cârnaţul şi baconul se feliază şi se amestecă cu puiul.…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Gnocchi cu spanac şi ciuperci

Ingrediente: 750 g cartofi 175 g gris 350 g spanac 1 ou 500 g ciuperci 100 g caşcaval 2 căţei de usturoi 1 vârf de cuţit de nucşoara 2 linguri ulei 2-3 linguri de smântâna sare, piper   Mod de preparare: Se spală cartofii şi se curăţă de coajă. Se taie cubuleţe. Se fierb aproximativ 20 de minute în apă cu puţină sare. Se verifică dacă sunt gata şi se scurg de apă. Se pisează bine şi se amestecă cu grisul, oul şi nucşoara. Se pune o cratiţă cu apă…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Moqueca

Ingrediente: 500 gr file de peste (eu am folosit tilapia…însă merge f bine cod, merluciu, somn) 4 ardei grași cât mai colorați 2 cepe mari 1/2 ceașcă ulei de măsline(sau soia scria în alte rețete) 1 lingură de coriandru verde sau pătrunjel 1 frunză de dafin sau praf de dafin o conservă de roșii în bulion sare,piper 2 lămâi 1/2 ceașcă de lapte degresat sau lapte de cocos 1 lingură amidon de porumb 2 ardei mici iuți 2 căței de usturoi   Mod de preparare: Peștele se taie bucăți cam…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ardei umpluţi de post

Ingrediente: – 4 ardei mari tăiați pe lungime în două – 125 grame ciuperci, tăiate în felii subțiri – 125 grame orez – 150 ml supă de legume – 70 grame de linte verde, clătită și curățată – 50 grame roșii uscate la soare – 1 ceapă curățată și tocată mărunt – 1 cățel de usturoi, curățat și zdrobit – pătrunjel proaspăt tocat – o linguriță rasă de sare – 2 linguri vin alb sec – piper negru proaspăt măcinat – 3 linguri ulei de măsline – 1 litru de…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui cu ciuperci de pădure

Timp de preparare: 40 minute (complexitate medie)   Ingrediente: 2 piepți de pui mai mari 150gr bacon afumat 3 linguri cu bulion 2 căței de usturoi 1/2 linguriță de tarhon uscat 400gr ciuperci de pădure 250ml supă de pui o ceapă medie o lingură cu făină 5 linguri cu ulei sare piper             Mod de preparare: Pieptul de pui se taie în bucățele micuțe,se condimentează cu sare și piper și se rumenește în 5 linguri cu ulei.Se scoate și se păstrează deoparte.În aceeași tigaie se…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui GongBao

Ingrediente:   2 bucăți de piept de pui 1 lingură de ulei de alune 2-10 ardei iuți 3 căței de usturoi 100 g ghimbir feliat foarte subțire 1 fir de praz 85 g alune 4 lingurițe sos de soia 1 linguriță vin de orez sau vin alb, demi-sec 1 1/2 linguriță de zahăr brun 1 linguriță de oțet de orez 1 linguriță de ulei de susan 2 linguri de supă de pui morcov 1 castravete sare zahăr amidon orez     Mod de preparare:   Amestecați într-un castron sosul de…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Tagliatelle carbonara

Ingrediente: 300 g tagliatelle, 200 g bacon/șuncă afumată/kaizer, 150 ml smântâna, 1 ceapă, 1-2 căței usturoi, 200 ml vin alb, 2 ouă, sare, piper, busuioc, nucșoară, ulei de măsline, Mod de preparare: Pastele se fierb în apă cu sare și puțin ulei de măsline, respectând timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se călesc în ulei, se adaugă apoi baconul tăiat bucățele, se lasă câteva minute și se adaugă vinul, se lasă la foc domol până scade. Apoi se pune smântâna, se lasă câteva…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Tuşpais de dovlecei cu praz

Timp de preparare: 35 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 1-2 dovlecei (650-750 g) 1 praz 1 ceapă 1 morcov 2-3 roşii 1 legătură mărar + pătrunjel 2 lingurițe de făină 2-3 căței de usturoi 4 linguri ulei (de măsline) sare, piper, cimbru, 1 frunză de dafin, 1 linguriță bază pentru mâncăruri 1 linguriță de zahăr (opțional)     Mod de preparare: Curățați dovleceii, ceapa, morcovul și tăiați ceapa mărunt, morcovul feliuțe subțiri, dovleceii feli mai groase. Prazul se curăţă de mustăți și frunze pălite şi se taie felii subțiri. Puneți…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Vinete umplute cu ceapă şi sos de iaurt

Ingrediente: 4 vinete mici zeamă de la 2 lămâi sare piper proaspăt măcinat 5 cepe 3-4 căței de usturoi 1 lingură de ulei de măsline pătrunjel 1 linguriță de oregano 1 linguriță de cimbru 30 g sâmburi de pin Ingrediente pentru sos : 2 pahare de iaurt degresat 2-3 căței de usturoi 2 linguri de miere   Mod de preparare :   Vinetele se curăţă de coajă.  Apoi se spală și se tăie în două. Se scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe.   Jumătățile de vinete se stropesc cu zeamă…

Citește mai mult