ODA LIMBII ROMANE

Limbă română, limbă română, Miere şi sare, suflet în mână, Ploaie-n ţărână, apă-n ulcior, Limbă română, limbă de dor… Limbă română, sfântă lumină, Loc cu verdeaţă, pentru hodină, Codrului, cerului, apelor – grai, Limbă română – gură de Rai … Limbă română, caier de şoapte, Care ne toarce ziua din noapte, Limbă română, vâsc în pridvor, Limbă română, limbă de dor… Limbă română, limbă de tei, Trupul şi sufletul bunilor mei, Limbă română, ce dulce ştii Că îţi rămânem, veşnic, copii! Limbă română, poartă de brad, Celor ce urcă, chiar…

Citește mai mult

Hummus

Ingrediente: 500 g năut conservă 3-4 linguri ulei de măsline sare piper alb 2-3 linguri zeamă de lămâie 1 căţel de usturoi   Mod de preparare: Năutul se scurge de lichid, apoi se pasează cu blenderul, adăugând treptat ulei şi zeamă de lămâie, până când se obţine o pastă uniformă. Pasta se poate subţia cu 2-3 linguri de iaurt sau cu apă, dacă îl preparăm în post. Se adaugă apoi usturoiul zdrobit, sare şi piper după gust.

Citește mai mult

Margaritar si sare

…Si norii, fulgii de porumb Pe –albastra plita, Isi mana borangic de caravane – Iar soarele, Rotund ca o clatita, Lumină dulce picură pe buze – Zvantat de tresarite buburuze, In cerul gurii, reavan, ma inunda, Ca un izvor, o noua dimineata – Margaritar sunt universului, si  sare, Ma-ntinde timpul la uscat, pe sarma, Fosnind aripi desculte, prin faneata – Si treaz, adorm in marea intamplare A vietii, ce ma poarta, fara carma…    9 august 2012

Citește mai mult

Puterea din pleoapă

Și banii au fost creaţi După chipul şi asemănarea omului. Sunt oameni care nasc oameni, Sunt oameni care nasc bani. Nu am văzut niciun om ieşind din nimic, Nici bani să intre în om, Fără o mână întinsă, măcar. Erau vremuri în care Banii aveau inimă, Pentru că oamenilor le era ruşine să plăteasca cu ei Lacrimile pe care nu le aveau. Erau vremuri în care Bogăţiile erau atât de multe, Şi lacrimile erau atât de rare, Încât tot aurul lumii S-ar fi dat pe o lacrimă… Dar cine avea…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Lemon Chicken

Ingrediente: 1 kg piept de pui fără os și pieliță 2 linguri de sos de soia 1/2 linguriță de sare 2-3 ouă (depinde de mărimea lor) 4 lingurițe de amidon alimentar 1/2 linguriță de praf de copt piper alb după gust ulei pentru prăjit 25 ml miere 250 ml supă de pui 1 1/2 lingură amidon alimentar 2 linguri suc de lămâie 3/4 – 1 linguriță de sare 3 felii lămâie 2 linguri ulei șofran (opțional)   Mod de preparare:   Se spală, se curăță de oase și se scoate…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ruladă de pui

Ingrediente: 750 g carne (piept de pui dezosat) 100 g ciuperci proaspete 1 morcov mic 150 g bacon 50 g cașcaval 1 ou 1 lingură de smântână 1 fir de ceapă verde puțin mărar și pătrunjel sare, piper, cimbru Mod de preparare: Se spală puiul, se taie pe orizontală astfel încât să rămână o bucată întreagă, dar mai subțire. Se întinde o folie de plastic pe masă și se pun bucățile de pui unele lângă altele. Se condimentează. Peste ele se pune o altă bucată de folie. Se bate pieptul…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui tandoori cu curry de legume

Ingrediente tandori chicken: – 500 gr de piept de pui – 2 linguri de pudră tandoori (scorțișoară, coriandru, chimion, cuișoare, usturoi pudră, ghimbir pudră, boia iute, boia dulce, sare) – 150 ml iaurt sau iaurt amestecat cu smântână – 2 linguri ulei – 1 linguriță de suc de lămâie – sare după gust Curry cu legume: – 100 gr orez sălbatic – 100 gr morcov – 100 gr mazăre – 100 mazăre – 1 litru de apă – 500 gr zeamă supă groasă de legume – 1 linguriță lămâie –…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Somon cu sos de piper

Timp de preparare: 40 minute (complexitate medie)   Ingrediente: 2 felii de somon sare,piper Sos de piper: 1 lingură piper negru 1 pahar de vin alb sec 2 linguri whisky 250 ml smântână de gătit zeamă de lămâie jumătate de linguriță de amestec sare și piper negru măcinat rozmarin verde tocat     Mod de preparare: Am început prin a hidrata piperul o oră în apă. Apoi, somonul l-am „tratat” cu un amestec de condimente special pentru peste și l-am pus la cuptor pentru cca 30 de minute. Am pus…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Salată Olivieh

Timp de preparare: 1 oră (complexitate medie)   Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 2 morcovi 1 piept de pui (și stângul și dreptul) 3 ouă fierte tari castraveți murați (după placul vostru,mie îmi place cu cât mai mulți) 200 gr de mazăre 200 ml maioneză 1 lingură muștar sucul de la o jumătate de lămâie sau lime sare,piper proaspăt măcinat măsline și roșii pentru decor   Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă,după ce s-au fiert se scot și se lasă să se răcească. Apoi se tăie în cubulețe. Între…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Salata Caesar de curcan

Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 300 g piept de curcan gătit la grătar 1 salată verde 1 ceapă verde 3 felii pâine 1-2 căței usturoi 3 linguri maioneză 1 lingură smântână 1 lingură suc de lămâie 1/2 linguriță pastă de anșoa sare piper proaspăt măcinat parmezan ras în felii subțiri 1-2 linguri ulei măsline   Mod de preparare: Amestecăm bine maioneza cu smântâna, sucul de lămâie, pasta de anșoa, sare și piperul proaspăt măcinat, până se omogenizează compoziția și lăsăm sosul la rece, până pregătim salata.…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de gâscă umplută cu dovleac

Ingrediente: piper negru măcinat sare 3 cepe roșii 1 dovleac 3 – 4 linguri unt 4 chifle 200 ml lapte 20 g mix de sâmburi pentru salată 2 ouă 1/4 linguriță de scorțișoară 1 vârf de cuțit cuișoare măcinate 4 linguri pesmet 1 gâscă cca. 4 kg 1 L concentrat de găina 1 legătură zarzavaturi pentru supă 500 g 4 pere tari 3 – 4 linguri vin alb liant pentru sosuri 6 linguri de merișoare   Mod de preparare: Se încălzeşte laptele. Peste 3 chifle tăiate felii subţiri, se toarnă…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui basc cu ardei

Timp de preparare: 1 oră și 30 minute (complexitate medie)   Ingrediente: 1 pui tăiat bucăți 700 gr ardei grași, roșii, galbeni și verzi 3 căței de usturoi 1 kg de roșii decojite 1 pahar de vin alb 1 felie de suncム(Bayonne/de Parma) 75 g unt verdeață (pătrunjel, leuștean, rozmarin) 4 linguri ulei de măsline un praf de cuișoare sare, piper   Mod de preparare: Puneți într-o tigaie 4 linguri de ulei, căliți ceapă și usturoiul, apoi adăugați praful de cuișoare. Lăsați-le să se prăjească timp de 5 minute,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pulpă de curcan la cuptor

Timp de preparare: 2 ore și 30 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 1,5 kilograme pulpă de curcan 2 linguri muștar cu boabe 5 căței de usturoi 50 g bacon/slănină 2 crenguțe de rozmarin 5-6 linguri ulei de măsline 170 ml vin alb demisec sare piper   Mod de preparare: Încingem cuptorul la 180°C. Pulpele de curcan spălate și curățate, le frecăm cu muștarul cu boabe, le condimentăm cu sare și piper și le punem într-un vas termorezistent. Vom pune slănină, rozmarinul și usturoiul tăiat în bucăți mai mari peste pulpe,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de porc la tavă cu bere și inele glasate

Timp de preparare: 1 oră și 45 minute (complexitate medie)     Ingrediente: 1,2-1,5 kg carne de porc (cotlet, pulpă, mușchiuleț, ceafă, gușă) 1 morcov 1 păstârnac 1-2 cepe 300-350 g mazăre (proaspătă, conservată sau congelată) 1 linguriță miere 2 linguri oțet roșu 3-4 linguri ulei 1 lingură ulei de măsline 1 linguriță boia dulce 1 vârf de cuțit boia iute 3-4 foi de dafin 500 ml bere blondă 2 linguri ketchup 3 lingurițe zahăr unt cât o nucă 1/2 ardei gras roșu 1/2 legătură mărar sare, piper, cimbru  …

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Peşte cu morcovi

Ingrediente: 1 kg file de pește – merluciu, cod, pagasius 500 g morcovi 4 cepe mari 2 linguri pastă de tomate 1 foaie de dafin 100 ml ulei 1 legătură mărar 4 căței de usturoi sare, piper     Mod de preparare: Curățați fileurile, porționați-le și prăjiți-le în ulei cu usturoi, pentru aromă. Scoateți-le și păstrați-le la cald. Fierbeți morcovii, apoi tăiați-i în rondele sau cubulețe. Căliți ceapa în ulei. După ce s-a rumenit, adăugați morcovii, pasta de tomate și foaia de dafin. După 1-2 minute puneți 300 ml din…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Supă de porumb in pâine

Ingrediente: 4 linguri unt 2 cepe 4 căței de usturoi tocați 1 vârf de cuțit de șofran 100ml vin alb 100g iaurt grecesc 500ml supă de pui 500g porumb din conservă 1 pâine rotundă 2 linguri pătrunjel tocat sare piper Mod de preparare: Încingem untul într-o cratiță și prăjim ceapa, usturoiul și șofranul timp de 4-5 minute. Adăugăm boabele de porumb și supa de pui. Lăsăm pe foc timp de o oră la foc mediu. Turnăm supa în blender și o amestecăm până când obținem o pastă. Turnăm treptat iaurtul…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Spanac la cuptor

Ingrediente: -400g spanac congelat -2 ouă – o ceapă albă medie – 3-4 căței de usturoi – 3 linguri făină – 125 ml smântâna dulce – 200g cremă de brânză – 200ml lapte – 200g cașcaval ras – sare și piper după gust – 3 linguri ulei   Mod de preparare: Tăiem ceapa mărunt și o călim în ulei până devine transparentă. Punem peste ceapă spanacul congelat și le lăsăm la sotat împreună până spanacul e făcut. Separat, amestecăm laptele, smântâna dulce și făina (folosim un tel, că să nu…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ruladă de porc cu gogoşari

Ingrediente:   1 kg mușchi de porc 2 gogoșari 1 ceapă 70 g ghimbir 1 ou 2 linguri pesmet 1 legătură pătrunjel 40 ml ulei 1 linguriță rasă cimbru uscat sare piper   Mod de preparare: Spălați bine carnea, o curățați de pielițe și tendoane  și o ștergeți bine cu prosoape absorbante de bucătărie. Cu un cuțit cu lamă subțire tăiați în mușchiul de porc astfel încât să faceți un buzunar prin centrul acestuia. Ungeți carnea cu ulei și presărați-o cu cimbru, sare și piper. Curățați gogoșarii de cotoare și…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de vită cu vinete

Ingrediente: 800 g-1 kg mușchi sau pulpă de vită 100 ml ulei 2 vinete 500 g cartofi 50 g unt 1-2 lingurițe de boia dulce 3 ardei grași colorați 2 linguri de bulion condimente: sare și piper   Mod de preparare:   Începem prin a curăţa cartofii şi a-i tăia cuburi, după care îi punem la fiert cu o linguriţă de sare. Primul pas pentru a pregăti delicioasa friptură de vită este să spălam bine carnea de vită, după care o tăiem bucăți mari si să o punem la înăbușit…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Gnocchi cu spanac şi ciuperci

Ingrediente: 750 g cartofi 175 g gris 350 g spanac 1 ou 500 g ciuperci 100 g caşcaval 2 căţei de usturoi 1 vârf de cuţit de nucşoara 2 linguri ulei 2-3 linguri de smântâna sare, piper   Mod de preparare: Se spală cartofii şi se curăţă de coajă. Se taie cubuleţe. Se fierb aproximativ 20 de minute în apă cu puţină sare. Se verifică dacă sunt gata şi se scurg de apă. Se pisează bine şi se amestecă cu grisul, oul şi nucşoara. Se pune o cratiţă cu apă…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Peşte la cuptor, în sos de vin şi smântână

Ingrediente: 1 kg peşte file din care preferaţi 1 ceapă albă 150 ml. de vin alb sec 200 ml. de smântână pentru frișcă 2 linguri de ulei de măsline 1 lămâie – coajă rasă și zeamă (pentru cine nu agrează gustul prea acru, se poate reduce sau chiar elimină cantitatea de zeamă de lămâie) 1 lingură de tarhon uscat sau verde sare, piper 3 linguri de făină integrală, pentru tăvălit peștele 3 linguri de ulei de măsline, pentru prăjit opțional, puțin cașcaval ras, pentru gratinat   Mod de preparare: Condimentăm…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Moqueca

Ingrediente: 500 gr file de peste (eu am folosit tilapia…însă merge f bine cod, merluciu, somn) 4 ardei grași cât mai colorați 2 cepe mari 1/2 ceașcă ulei de măsline(sau soia scria în alte rețete) 1 lingură de coriandru verde sau pătrunjel 1 frunză de dafin sau praf de dafin o conservă de roșii în bulion sare,piper 2 lămâi 1/2 ceașcă de lapte degresat sau lapte de cocos 1 lingură amidon de porumb 2 ardei mici iuți 2 căței de usturoi   Mod de preparare: Peștele se taie bucăți cam…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de viţel umplută cu ciuperci

Ingrediente: 4 linguri unt 3 chifle 250 g ciuperci Champignon 2 cepe 2 linguri ulei de măsline 1 legătură pătrunjel 1 fir de cimbru 1 lingură rozmarin tocat 3 ouă sare piper nucșoară 1 kg carne de vițel fasonată pentru ruladă 250 ml supă din carne Mod de preparare: Se taie cuburi pâinea și se rumenește în unt încins. Se lasă să se răcească. Se taie felii ciupercile. Ceapa se toacă și se călește în ulei încins. Se adaugă ciupercile și se călesc până ce se evaporă lichidul.   Se…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ardei umpluţi de post

Ingrediente: – 4 ardei mari tăiați pe lungime în două – 125 grame ciuperci, tăiate în felii subțiri – 125 grame orez – 150 ml supă de legume – 70 grame de linte verde, clătită și curățată – 50 grame roșii uscate la soare – 1 ceapă curățată și tocată mărunt – 1 cățel de usturoi, curățat și zdrobit – pătrunjel proaspăt tocat – o linguriță rasă de sare – 2 linguri vin alb sec – piper negru proaspăt măcinat – 3 linguri ulei de măsline – 1 litru de…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui cu ciuperci de pădure

Timp de preparare: 40 minute (complexitate medie)   Ingrediente: 2 piepți de pui mai mari 150gr bacon afumat 3 linguri cu bulion 2 căței de usturoi 1/2 linguriță de tarhon uscat 400gr ciuperci de pădure 250ml supă de pui o ceapă medie o lingură cu făină 5 linguri cu ulei sare piper             Mod de preparare: Pieptul de pui se taie în bucățele micuțe,se condimentează cu sare și piper și se rumenește în 5 linguri cu ulei.Se scoate și se păstrează deoparte.În aceeași tigaie se…

Citește mai mult