Supa de porumb

Ingrediente: o conserva de porumb, 2 rosii, o ceapa, 500 ml supa de legume, piper, sare, ulei, crutoane Mod de preparare: Jumatate din cantitatea de porumb se face piure. Rosiile se oparesc si se taie bucatele. Ceapa se toaca si se caleste citeva minute impreuna cu rosiile oparite bucatele. Se adauga cealalta jumatate din cantitatea de porumb boabe, supa de legume si piureul de porumb. Se lasa sa dea un clocot, se condimenteaza cu sare si piper. Mod de servire Se serveste cu crutoane calite in unt. Poftă bună!

Citește mai mult

Salata greceasca

Ingrediente: 1 salată verde creață 1 ceapă roșie, tăiată felii 1 cană de masline negre 1 ardei gras 1 gogosar 2 rosii mari, feliate 1 castravete, taiat rondele 1 cană de cubulete brânză feta ulei de masline oregano zeama de la o lamaie piper negru, dupa gust Mod de preparare: Amestecam intr-un bol salata, ceapa, maslinele, ardeii, rosiile, castravetele si feta. Iar într-n vas separat mestecam uleiul cu oregano, zeama de lamaie si piperul, apoi adaugam sosul astfel format peste amestecul din bol. Poftă bună!

Citește mai mult

La Saila

Ajunsesem la Saila, Sub stâncă, În zori. Tătă ziua Am hodinit pe laviță, În cerdac, Și am îndemnat La vorvă, La pită cu brânză, Pită cu varză, Slană, Ceapă roșie, Și jumeri de porc. Avea Saila, Un aparat de radio portabil, Și la ora știrilor, Ascultam tăți Buletinul de știri. –          Tu, auzi numa ce spune! –          Ce spune, tu, că nu se aude fain! ( intrau paraziți ) –          Auzi,  numa! –          În America, l-au pușcat pe președintele Robert Kennedy! –          Și une’I ? –          În spital, tu! Încearcă…

Citește mai mult

Pui shanghai (iute)

  Ingrediente: 500 g piept pui dezosat 
3 ouă 
1 ceapă verde 
200 g făină 
200 ml ulei pentru prăjit 
2 linguri pastă ardei iute 
1 linguriță boia iute 
2 linguri sos de soia 
1/3 linguriță condiment chinezesc 
sare, piper Mod de preparare:
 Se taie pieptul de pui fâșii de 1 cm lațime, apoi se marinează 1/2- 1h într-un amestec de pastă de ardei iute, sos de soia și boia iute, amestecând din când în când pentru ca sosul să acopere toate bucățile. 
Ouăle se bat cu făină, sare, piper,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Piept de pui cu cremă cheddar

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 4 piepți pui/8 copănele Un ardei gras roșu și unul galben 2 ardei iuți O ceapă 2 căței usturoi O cană brânză cheddar rasă 2 linguri ulei 3 linguri făină O lingură unt O cană și jumătate lapte Jumătate linguriță pudră muștar Un praf de nucșoară     Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 175 grade. Îndepărtați semințele ardeilor iuți și tocați mărunt. Tăiați ceapa în jumătate apoi felii subțiri. Tăiați ardeii grași rondele. Căliți într-o tigaie cu 2 linguri ulei,…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Orez cu legume la cuptor

Timp de preparare: 1 oră (complexitate redusă)   Ingrediente: 200g orez O lingură ulei măsline O ceapă tăiată mărunt O linguriță rozmarin 250g ciuperci tăiate în sferturi 2 ardei grași roșii tăiați în cubulețe 400g roșii tăiate cubulețe 525g supă de legume Pătrunjel     Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 190grade. Spălați orezul de mai multe ori și uscați bine. Încingeți uleiul într-o tigaie adăugați ceapa și lăsați până se înmoaie, cca 5 minute. Adăugați rozmarinul, ciupercile și amestecați 1 minut. Adăugați orezul, ardeii, roșiile și supa, apoi asezonati. Aduceți…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de porc la tavă cu bere și inele glasate

Timp de preparare: 1 oră și 45 minute (complexitate medie)     Ingrediente: 1,2-1,5 kg carne de porc (cotlet, pulpă, mușchiuleț, ceafă, gușă) 1 morcov 1 păstârnac 1-2 cepe 300-350 g mazăre (proaspătă, conservată sau congelată) 1 linguriță miere 2 linguri oțet roșu 3-4 linguri ulei 1 lingură ulei de măsline 1 linguriță boia dulce 1 vârf de cuțit boia iute 3-4 foi de dafin 500 ml bere blondă 2 linguri ketchup 3 lingurițe zahăr unt cât o nucă 1/2 ardei gras roșu 1/2 legătură mărar sare, piper, cimbru  …

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Peşte cu morcovi

Ingrediente: 1 kg file de pește – merluciu, cod, pagasius 500 g morcovi 4 cepe mari 2 linguri pastă de tomate 1 foaie de dafin 100 ml ulei 1 legătură mărar 4 căței de usturoi sare, piper     Mod de preparare: Curățați fileurile, porționați-le și prăjiți-le în ulei cu usturoi, pentru aromă. Scoateți-le și păstrați-le la cald. Fierbeți morcovii, apoi tăiați-i în rondele sau cubulețe. Căliți ceapa în ulei. După ce s-a rumenit, adăugați morcovii, pasta de tomate și foaia de dafin. După 1-2 minute puneți 300 ml din…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Supă de porumb in pâine

Ingrediente: 4 linguri unt 2 cepe 4 căței de usturoi tocați 1 vârf de cuțit de șofran 100ml vin alb 100g iaurt grecesc 500ml supă de pui 500g porumb din conservă 1 pâine rotundă 2 linguri pătrunjel tocat sare piper Mod de preparare: Încingem untul într-o cratiță și prăjim ceapa, usturoiul și șofranul timp de 4-5 minute. Adăugăm boabele de porumb și supa de pui. Lăsăm pe foc timp de o oră la foc mediu. Turnăm supa în blender și o amestecăm până când obținem o pastă. Turnăm treptat iaurtul…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ruladă de porc cu gogoşari

Ingrediente:   1 kg mușchi de porc 2 gogoșari 1 ceapă 70 g ghimbir 1 ou 2 linguri pesmet 1 legătură pătrunjel 40 ml ulei 1 linguriță rasă cimbru uscat sare piper   Mod de preparare: Spălați bine carnea, o curățați de pielițe și tendoane  și o ștergeți bine cu prosoape absorbante de bucătărie. Cu un cuțit cu lamă subțire tăiați în mușchiul de porc astfel încât să faceți un buzunar prin centrul acestuia. Ungeți carnea cu ulei și presărați-o cu cimbru, sare și piper. Curățați gogoșarii de cotoare și…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui în dovleac

Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusă) Ingrediente: 1 pui sau găină chouriço sau pepperoni sare marină sau flor de sal cu ierburi aromate 1 linguriţă chimen 1 linguriţă boia dulce 1 ceapă 4 căţei de usturoi 1 dovleac ulei de măsline 2 roşii sau bulion o legătură de pătrunjel, coriandru sau busuioc 1-2 morcovi 100 gr bacon sau kaiser 1 pahar de vin sau bere   Mod de preparare: 1)    Puiul se taie în bucăţi mici si se condimentează. Cârnaţul şi baconul se feliază şi se amestecă cu puiul.…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Peşte la cuptor, în sos de vin şi smântână

Ingrediente: 1 kg peşte file din care preferaţi 1 ceapă albă 150 ml. de vin alb sec 200 ml. de smântână pentru frișcă 2 linguri de ulei de măsline 1 lămâie – coajă rasă și zeamă (pentru cine nu agrează gustul prea acru, se poate reduce sau chiar elimină cantitatea de zeamă de lămâie) 1 lingură de tarhon uscat sau verde sare, piper 3 linguri de făină integrală, pentru tăvălit peștele 3 linguri de ulei de măsline, pentru prăjit opțional, puțin cașcaval ras, pentru gratinat   Mod de preparare: Condimentăm…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Moqueca

Ingrediente: 500 gr file de peste (eu am folosit tilapia…însă merge f bine cod, merluciu, somn) 4 ardei grași cât mai colorați 2 cepe mari 1/2 ceașcă ulei de măsline(sau soia scria în alte rețete) 1 lingură de coriandru verde sau pătrunjel 1 frunză de dafin sau praf de dafin o conservă de roșii în bulion sare,piper 2 lămâi 1/2 ceașcă de lapte degresat sau lapte de cocos 1 lingură amidon de porumb 2 ardei mici iuți 2 căței de usturoi   Mod de preparare: Peștele se taie bucăți cam…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Friptură de viţel umplută cu ciuperci

Ingrediente: 4 linguri unt 3 chifle 250 g ciuperci Champignon 2 cepe 2 linguri ulei de măsline 1 legătură pătrunjel 1 fir de cimbru 1 lingură rozmarin tocat 3 ouă sare piper nucșoară 1 kg carne de vițel fasonată pentru ruladă 250 ml supă din carne Mod de preparare: Se taie cuburi pâinea și se rumenește în unt încins. Se lasă să se răcească. Se taie felii ciupercile. Ceapa se toacă și se călește în ulei încins. Se adaugă ciupercile și se călesc până ce se evaporă lichidul.   Se…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Ardei umpluţi de post

Ingrediente: – 4 ardei mari tăiați pe lungime în două – 125 grame ciuperci, tăiate în felii subțiri – 125 grame orez – 150 ml supă de legume – 70 grame de linte verde, clătită și curățată – 50 grame roșii uscate la soare – 1 ceapă curățată și tocată mărunt – 1 cățel de usturoi, curățat și zdrobit – pătrunjel proaspăt tocat – o linguriță rasă de sare – 2 linguri vin alb sec – piper negru proaspăt măcinat – 3 linguri ulei de măsline – 1 litru de…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Pui cu ciuperci de pădure

Timp de preparare: 40 minute (complexitate medie)   Ingrediente: 2 piepți de pui mai mari 150gr bacon afumat 3 linguri cu bulion 2 căței de usturoi 1/2 linguriță de tarhon uscat 400gr ciuperci de pădure 250ml supă de pui o ceapă medie o lingură cu făină 5 linguri cu ulei sare piper             Mod de preparare: Pieptul de pui se taie în bucățele micuțe,se condimentează cu sare și piper și se rumenește în 5 linguri cu ulei.Se scoate și se păstrează deoparte.În aceeași tigaie se…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Mâncare de vinete cu carne

Ingrediente:   Vinete  2 Ceapă  1 Carne de porc  500gr ( spată ) Sare Roşii  2 Ulei  50 ml Pătrunjel verde   Mod de preparare: Carnea se spală și se porționează, se pune la prăjit în uleiul încins. Se lasă vreo 10 minute, timp în care se mai amestecă, se adaugă peste carne ceapă tăiată rondele și se pune capacul să se înăbusească. În acest timp curățăm vinetele de coajă, le tăiem rondele și le punem în apă rece cu sare câteva minute. Se storc bine și se pun peste…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Carbonada

Timp de preparare: 3 ore (complexitate medie)   Ingrediente:   1,2 -1,5 kg carne de vită (antricot, mușchi, pulpă) 6 cepe medii 1/2 morcov 20 g unt 3 linguri făină albă 3 linguri pesmet 3 linguri oțet de vin roșu 1 l bere blondă 1-2 peperoni 1 lingură zahăr (brun) sare, piper 3 frunze de dafin câteva frunze de tarhon 1 linguriță ghimbir dat pe răzătoare 1 praf de scorțișoară 1 linguriță cimbru uscat sau 3-4 crenguțe cimbru proaspăt   Mod de preparare: Carbonada un fel de mâncare specific regiunii…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Tuşpais de dovlecei cu praz

Timp de preparare: 35 minute (complexitate redusă)   Ingrediente: 1-2 dovlecei (650-750 g) 1 praz 1 ceapă 1 morcov 2-3 roşii 1 legătură mărar + pătrunjel 2 lingurițe de făină 2-3 căței de usturoi 4 linguri ulei (de măsline) sare, piper, cimbru, 1 frunză de dafin, 1 linguriță bază pentru mâncăruri 1 linguriță de zahăr (opțional)     Mod de preparare: Curățați dovleceii, ceapa, morcovul și tăiați ceapa mărunt, morcovul feliuțe subțiri, dovleceii feli mai groase. Prazul se curăţă de mustăți și frunze pălite şi se taie felii subțiri. Puneți…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Vinete umplute cu ceapă şi sos de iaurt

Ingrediente: 4 vinete mici zeamă de la 2 lămâi sare piper proaspăt măcinat 5 cepe 3-4 căței de usturoi 1 lingură de ulei de măsline pătrunjel 1 linguriță de oregano 1 linguriță de cimbru 30 g sâmburi de pin Ingrediente pentru sos : 2 pahare de iaurt degresat 2-3 căței de usturoi 2 linguri de miere   Mod de preparare :   Vinetele se curăţă de coajă.  Apoi se spală și se tăie în două. Se scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe.   Jumătățile de vinete se stropesc cu zeamă…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Piept de curcan umplut

Ingrediente:   1 bucată piept de curcan 400 grame ciuperci 100 grame șunculița 150 grame măsline tăiate 1 bucată ceapă 1 cană vin alb 1/2 bucată lămâie 1/2 linguriță piper 1/2 linguriță sare 1/2 linguriță rozmarin 1/2 linguriță pătrunjel uscat   Mod de preparare : Pieptul de curcan se spală și se taie pe lungime ; se întinde apoi pe o folie de plastic și se bate un pic cu ciocanul de șnițele; se toarnă deasupa zeamă de lămâie și se presară rozmarin; îl lăsăm apoi în pace și ne…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Foile de ceapă pot înlocui pungi de suplimente alimentare scumpe

Când aveţi de curăţat ceapă, nu vă grăbiţi să aruncaţi foile la coşul de gunoi, recomandă experţi spanioli care în cursul unei cercetări, publicate în Plant Foods for Human Nutrition, au demonstrat că şi cojile de ceapă, nu numai bulbul considerat un medicament-minune, conţin un cocktail puternic de compuşi utili sănătăţii umane, potrivit ediţiei online a ziarului The Times of India. Astfel, conform rezultatelor studiului, foile maro conţin cantităţi mari de fibre şi flavonoide, iar primele straturi de dedesubt, care uneori se aruncă, sunt bogate în compuşi de sulf şi…

Citește mai mult